На росії посадили першого журналіста – засновника видання за поширення «фейків»

НОВИНИ 28.09.2023 Коментарі 0

Абаканський міський суд за позовом роскомнагляду ліквідував інтернет-видання «Новий фокус». Російські медіа повідомляють, що йдеться про хакаське видання та його засновника Міхаіла Афанасьєва, які опублікували статтю про відмову тамтешніх «омоновців» воювати в Україні.

Засновникові інтернет-видання присудили п'ять із половиною років колонії за публікацію про 11-ох хакаських омоновців, які відмовилися їхати воювати в Україні, повідомляє ВВС.

Афанасьєв став першим російським журналістом, якого засудили за поширення «фейків» про війну «з використанням службового становища». Провини журналіст не визнав.

Його, до слова, затримали ще у квітні минулого року – невдовзі після публікації матеріалу. З моменту арешту Афанасьєва сайт видання не оновлювався, діяльність видання було припинено.

Михайло Афанасьєв – дворазовий лауреат премії Сахарова «За журналістику як вчинок», а також перший іноземний лауреат премії Клубу публіцистів Швеції

Ліквідацію видання суд пояснив «чисельними порушеннями», що зафіксовали наглядові органи, повідомляє BBC. У грудні минулого року суд в Абакані виніс ухвалу у справі про адміністративне порушення стосовно компанії-засновника видання — ТОВ «Експерт-Медіа». Тоді суд визнав екстремістськими ltкілька матеріалів, опублікованих у «Новому фокусі» у 2018–2019 роках. Суд стверджував, що матеріали нібито були спрямовані на приниження органів поліції.

Раніше адвокатка журналіста розповідала, що «Новий фокус» після арешту засновника фактично знищено. Причина проста: єдиним власником компанії, що заснувала видання, був Афанасьєв. Вона припинила існування після відповідного рішення суду за позовом податкової інспекції. Податківці звернулися до суду через відсутність звітності, яку журналіст не зміг подавати зі слідчого ізолятора.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: