На чемпіонаті світу фехтувальниця Харлан виставила шаблю назустріч "бездомній" росіянці, яка хотіла, щоб їй подали руку

НОВИНИ 27.07.2023 Коментарі 0

Українська фехтувальниця Ольга Харлан вийшла на старт особистого турніру на чемпіонаті світу (у ці дня проходить у Мілані). У першій ж сутичці українка перемогла нейтральну фехтувальницю з Росії Анну Смірнову. Після цього українку дискваліфікували.

Про це пише Суспільне.

Представники України на чемпіонаті світу з фехтування мали бути представлені не в усіх видах зброї. Це було пов'язано з наявність у турнірах представників Росії та Білорусі, які заявилися як нейтральні атлети. А також наказом міністерства молоді і спорту України, що заборонював українським атлетам змагатися разом із росіянами та білорусами.

За день перед стартом плей-оф в індивідуальному турнірі з фехтування у жіночій шаблі Мінмолодіспорту внесло зміни у правила – дозволило виступати на змаганнях проти росіян і білорусів, якщо вони виступали під нейтральним прапором. Це надало можливість виступити Ользі Харлан – лідерка збірної України завдяки високому номеру посіву мала розпочати турнір вже у плей-оф.

Проте у першому ж раунді плей-оф Харлан мала зустрітитися саме проти фехтувальниці з Росії – Анни Смірнової. І сутичка проти росіянки ледь не закінчилася для українки дискваліфікацією.

Харлан перемогла Смірнову з рахунком 15:7, однак після завершення сутички обидві фехтувальниці мали "привітати" одна одну – відповідне правило вказано в регламенті Міжнародної федерації фехтування.

Харлан після сутички висунула вперед зброю, запропонувавши "стукнутися" шаблями замість рукостискання. Смірнова натомість хотіла саме від українки рукостискання і від пропозиції українки відмовилася.

У відповідь на рішення росіянки Харлан покинула доріжку. Смірнова ж натомість залишилася на ній, протестуючи проти дій українки та вимагаючи її дискваліфікації відповідно до пункту 4.6 регламенту FIE – через відмову привітання з боку українки. Через це росіянка деякий час сиділа на стільці, очікуючи рішення від організаторів чемпіонату світу.

Від моменту початку сутички минуло 52 хвилини, після чого до Смірнової підійшов офіційний представник турніру. Після обміну репліками фехтувальниця ще декілька хвилин перебувала на доріжці, після чого її залишила, а на табло з'явилися прізвища інших учасниць.

Згідно з даними лайвтабло чемпіонату світу, Харлан усе ж пройшла до наступного раунду. У наступному раунді вона зустрінеться проти представниці Болгарії Йоани Ілієвої.

Згодом стало відомо, що лідерку збірної України з фехтування Ольу Харлан таки зняли з участі на чемпіонату світу після того, як вона відмовилася "привітати" бездомну спортсменку з росії Анну Смірнову.

Тепер у протоколі змагань навпроти Ольги Харлан зазначено "виключено". Як повідомило Суспільне, що перебуває на чемпіонаті світу, Харлан зняли з чемпіонату світу.

У правила FIE є лише одне трактування "виключення" – це передбачає дискваліфікацію зі змагань та відсторонення на 60 днів від усіх подальших стартів. Тобто, українська фехтувальниця має пропустити й командний турнір з фехтування, де нейтральних представників з Росії та Білорусі немає.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: