На Мальті пройшла зустріч щодо Формули миру в Україні: були представники 66 країн та організацій

НОВИНИ 30.10.2023 Коментарі 0

28 жовтня на Мальті 28 пройшла зустріч з імплементації Формули миру в Україні, яку торік запропонував президент України Володимир Зеленський. У ній взяли участь представники різних країн і міжнародних організацій, дипломати радники з питань безпеки.

Зустріч на Мальті показала широку підтримку України державами світу навіть на тлі загострення на Близькому Сході, - вважає глава МЗС України Дмитро Кулеба

Зокрема, Дмитро Кулеба написав в Істаграмі: "15 < 42 < 66. Ці три цифри демонструють, як за пів року зросла залученість держав світу в обговорення Формули миру Президента.

15 держав брали участь в переговорах у Копенгагені в червні, 42 — в серпні у Джидді, а зараз на Мальті вдалося зібрати вже 66 держав і міжнародних організацій. Українську делегацію там очолює Андрій Єрмак.

Чому ця дипломатична математика важлива? Щонайменше з двох причин.

Зверніть увагу: за ці ж пів року з інфополя зникли численні «мирні» ініціативи, які пропонували Україні то відмовитися від територій, то щось обміняти, то ще якісь неприйнятні речі.

Нині в центрі всіх дискусій — справедлива та чесна українська Формула, які повністю відповідає принципам Статуту ООН і ключових резолюцій Генасамблеї. І це перший, дуже конкретний результат Формули.

Другий: зустріч на Мальті дуже вчасно руйнує два міфи: 1) міф про падіння уваги до України на тлі подій на Близькому Сході та 2) міф про втрату Україною підтримки т.зв. «Глобального півдня». Кількість учасників зросла, як і кількість країн з-поза меж Європи та Північної Америки.

У Формулі є місце для всіх. Але немає місця для псевдопацифізму. Це прагматичний документ, який втілює принципи Статуту ООН в життя. Україна продовжує активно працювати над його втіленням та підготовкою до Глобального саміту миру, на якому лідери зафіксують домовленості та перейдуть до їхньої реалізації".

Також ЗМІ повідомляють, що у третій зустрічі у цьому форматі взяли участь радники з національної безпеки та дипломати з 66 країн та міжнародних організацій. Зокрема до неї приєдналися делегації багатьох держав Азії, Африки та Латинської Америки. 

Водночас Голос Америки повідомив: "На мальтійському форумі увага була зосереджена на п'яти (із десяти) ключових пунктах Формули миру: «Ядерна та радіаційна безпека», «Продовольча безпека», «Енергетична безпека», «Звільнення всіх полонених та депортованих осіб» та «Відновлення територіальної цілісності України та світового порядку».

Окрім іншого, план, що обговорювався, передбачає створення міжнародної моніторингової групи та визначення механізму збору інформації про депортованих українських дітей, цивільних заручників та військовополонених, отримання доступу до місць їх утримання, додаткових санкцій проти Росії та її офіційних осіб за порушення міжнародного гуманітарного права. з метою надання ООН та МКЧХ безперешкодного доступу до українських полонених.

Фото – Голос Америки

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: