Мілітаризація московії у розпалі: на військо виділяють більше, ніж на соціалку

АНАЛІТИКА 23.11.2023 Коментарі 0

Рекордно високі військові витрати передбачені у бюджеті на 2024 рік, який щойно пройшов усі етапи затвердження у держдумі. Залишилась дрібниця – підпис ліліпутіна.

Бюджет на наступний рік ознаменує нову сторінку в сучасній московитській історії: у 2024 році військові витрати вперше перевищать витрати на соціальну сферу. Перші у проєкті бюджету становили третину від усіх видатків (а разом із видатками на роботу всіх силових відомств взагалі майже 40%) – це 10,7 трильйона рублів. Тоді як другі («соціалка») – 7,5 трильйона, причому в цю суму також «зашито» деякі «військові» статті. Як пише видання «Медуза», міністр фінансів рф антон сілуанов охарактеризував такі пріоритети, як необхідні для «забезпечення перемоги».

Під час розгляду до рашабюджету внесли понад 700 поправок. Найбільше коштів при цьому перерозподілили у розділі «Національна оборона»: його відкрита частина зросла на 725 мільярдів рублів. Другим розділом за обсягом перерозподілу стала «Національна економіка» – із закритої частини у відкриту збираються перенаправити 152,49 мільярда рублів. Значна частина цих коштів піде на «відновлення» окупованих та анексованих регіонів.

Спершу на чотири захоплені регіони в наступному році планували загалом виділити 232,9 мільярда рублів. Однак потім на кількадесят мільярдів цю суму вирішили збільшити. При цьому московити лише на «розвиток вугільної галузі» у т.зв. «лднр» збираються витратити близько 2,2 млрд руб.

Ще одна помітна зміна у бюджеті після розгляду у держдумі – індексація зарплат силовикам. Спочатку влада не планувала підвищувати фінансування працівників силових відомств. У бюджеті це обумовлювалось окремими пунктами. Однак до другого читання уряд вирішив прибрати ці пункти з бюджету: так у рік президентських виборів влада подбала про збереження лояльності силового апарату.

Показово, що депутатські пропозиції про виділення додаткових коштів на відселення росіянців із застарілого та аварійного жила, із районів Крайньої Півночі, а також на ліквідацію наслідків масштабних лісових пожеж уряд при розгляді відхилив – мовляв, грошей на це у скарбниці немає.

Щоб вистачило грошей на збільшені військові видатки, росіянська скарбниця має отримати 35 трильйонів рублів доходів — на 22% більше, ніж у 2023 році. сілуанов пояснив, що додаткові гроші надійдуть за рахунок введення експортного мита, покращення збирання непрямих податків, збільшення акцизів на тютюн та вино.

Навіть низка московитських аналітиків вважає, що коли економічна ситуація складеться гірше за прогноз, бюджет може недоотримати близько трильйона рублів. У рахунковій палаті розмір можливої недостачі оцінили у 119,3 мільярда рублів у 2024 році.

Ще під час обговорення бюджету у першому читанні депутати цікавились у міністра фінансів, що робитиме уряд, якщо витрати не зростуть так, як очікується. Міністр на це відповів: «У будь-якому випадку всі зобов'язання, які закладені в бюджеті, будуть профінансовані або за рахунок доходів, або за рахунок інших джерел».

Це був тонкий натяк на вірогідне підвищення податків, дискусію про яке вже розпочали рашаурядовці.

До речі, 15 листопада на зустрічі росіянських промисловців і підприємців з кремлівським карликом бізнес намагався акуратно з’ясувати, чи може він розраховувати на стабільність податкового навантаження. Голова РСПП алєксандр шохін навіть заявив про  готовність до підвищення податків – в обмін на довгострокову передбачуваність податкової політики. Він запропонував підвищити ставку прибуток (зараз вона становить 20%), але натомість попросив гарантій незмінності інших податків і зборів, включаючи мита, тарифи природних монополій тощо.

Поки що на московії обмежились вибірковим «доїнням». Так чималу частку бюджетних доходів у наступному році складуть експортні мита (очікують 750 млрд рублів) та податок на надприбутки (windfall tax «надує» ще із 300 мільярдів). Схоже, рашабізнес покірно змирився із додатковими «вилученнями на користь бюджету», благаючи хіба про передбачуване підвищення податків.

Тож виглядає, що шалені мілітарні видатки у наступному році рашисти таки зможуть профінансувати. А оце означає, що війну в Україні вони збираються вести зі ще більшою інтенсивністю.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: