Міфічне зростання «антисемітизму» в Україні

ОКРЕМА ДУМКА 25.11.2019 Коментарі 0

Початок третьої декади листопада 2019 року ознаменувала дискусія у профільних колах, які обговорювали матеріал викладений у звіті ADL Global 100 Index для Антидифамаційної ліги. Одні видання та експерти наввипередки публікували новини про те, як «Україна стала лідером антисемітизму у Європі». Інші, ймовірно більш розсудливі й з більш критичним підходом до інформації, намагались встановити джерела такої висновкової інформації. Намагались взнати думки осіб, які безпосередньо мали б стикатись із проявами антисемітизму в Україні. 24 листопада у інтерв’ю виданню «#Букви» глава Асоціації єврейських організацій і громад України йВ один з лідерів української єврейської громади Йосиф Зісельс заявив, що насправді в Україні найнижчий рівень антисемітизму в Європі.


І одразу ж після цієї заяви, яка ставила під сумнів версію про «розгул антисемітизмуВ  в Україні», за дивним збігом обставин, у центрі Києва невстановлені особи на вулиці Рогнідинській у районі Бессарабки намалювали червоною фарбою свастику на пам'ятнику єврейському письменнику Шолом-Алейхему. Інцидент, ймовірно, стався в ніч проти понеділка, 25 листопада.

Ці події викликають щонайменше певне «дежавю» трирічної давності.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року українська влада вийшла фактично на фінішну пряму у питанні впровадження безвізового руху із країнами ЄС. І саме листопад 2016 року стає початком антисемітських інцидентів по всій Україні.В 

У ніч на 19 листопада 2016 року зловмисники зробили антисемітський напис на головному фасаді Центральної єврейської синагоги в Чернівцях.

У ніч на 21 грудня 2016 року в Умані Черкаської області злочинці влаштували погром на могилі цадика Нахмана, куди щорічно приїжджають паломники-іудеї на святкування РошВ Ха-Шана.

Увірвавшись з лайливими вигуками у приміщення синагоги, вониВ закидали її шматками свинини і залили червоною фарбою. Окрім всього іншого, нападникиВ кинули в синагозіВ голову свині з вирізаною на ній свастикою.

У січні таВ лютому 2017 року було знищено єврейські кладовища в Одесі і Тернополі.

І навіть після того, як українці розпочали безвізово подорожувати у Європу, мало місце ще кілька інцидентів у Львові:

  • у ніч на 21 червня 2017В  року хулігани розмалювали меморіальну стелу на Площі Синагог у центрі Львова, залишивши на стелі напис «White power»,
  • 30 червня 2017 року у діючу синагогу на вул. Міхновських кинули коктейль Молотова, а на стінах іншої синагоги на вул. Шолом-Алейхема, 12 невідомі написали образливі вислови «Геть жидівську владу» та «Жиди, пам'ятайте 1 липня»,

В та в Умані

  • В 21 вересня, В в гаражах неподалік від місця масового перебування паломників-хасидів стався вибух невідомого предмету, внаслідок чого постраждав 13-річний підліток-хасид

За кілька тижнів після цього, 2 жовтня 2017 року голова Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Нацполіції Сергій Князєв заявили на брифінгу про затримання членів злочинної групи, які їхали підірвати угорський пам'ятник на Закарпатті

Що спільного між злочинцями, які планували підірвати пам’ятник «Сім племен угорців» із окремими попередніми антисемітськими інцидентами?В  Все просто - замовники та виконавці!

За даними МВС, затримані зловмисники перебували у складі організованого злочинного угруповання «Торпеда», що діяло на території Черкаської області. За словами Авакова, затриманіВ виконавці та їхній керівник – входили до групи впливу в минулому народних депутатів від Партії Регіонів від Черкаської області - Володимира Олійника та Сергія Тулуба, які на даний момент знаходяться в Росії. Крім того, злочинці контактували з членами партії Опозиційний блок, які знаходяться в Україні.

В 

І як виявилось тоді, саме ці проплачені Кремлем терористи, і були «невловимими українськими антисемітами», які імітували зростанняВ антисемітизму в Україні.

В В В Після цього «хвиля антисемітизму в Україні» різко пішла на спад. На початку 2019 року, згідно з результатамиВ дослідженьВ групи моніторингу при Конгресі національних громад, у 2018 році року не зафіксовано випадків насильства на антисемітському ґрунті. Керівник Групи моніторингу прав меншин при Конгресі національних громад України В’ячеслав Лихачов, оприлюднюючи результати досліджень, зазначив: і у 2018-му, і раніше, у 2017 році, в Україні не зафіксовано жодного випадку антисемітського насильства.

Більше того, у 27 січня 2019 року у Міжнародний В день пам’яті жертв Голокосту, офіційні ізраїльські структури опублікували черговий традиційний В рапорт про прояви антисемітизму у всьому світі.

І у цьому офіційному документі, ізраїльська влада вказує на те, що рівень антисемітизму у Україні … спадає!!!

У розділі документу, який стосується ситуації із антисемітизмом в Україні, вказано, що «жодного інциденту з застосуванням насильства зафіксовано не було».

Як повідомляють єврейські ЗМІ особливо автори доповіді звертають увагу на «значне скорочення кількості актів вандалізму в Україні». Більш того заявляють, «щодо деяких з них існують обґрунтовані сумніви у мотивах їх вчинення»: «не можна виключати такої ймовірності, що принаймні в деяких випадках це була провокація, спрямована на те, щоб завдати шкоди іміджу України, з урахуванням особливо уважного ставлення у світовому публічному дискурсі до антисемітизму». Тут слід відзначити, що попередньо ізраїльське міністерство у справах діаспори не було настільки прихильно до України. Попередня доповідь за 2017 рік містила, на думку українських експертів, ряд неправдивих тверджень і неадекватних оцінок.

Якими ж тоді данимиВ та мотивами керувались особи, які підготували документ, що не корелюється із офіційними даними міністерства у справах діаспори Ізраїлю? Звідки взялась ця статистика, яка підняла Україну на Олімп «европейського антисемітизму»? І чому після згаданого вище викривального матеріалу від Йосифа Зісельса, який прямо заперечує «зростання антисемітизму» ми отримуємо дежавю із плюндруванням єврейських пам’ятників в Україні.

Можливо відповідь дасть коментар історика Олександр Палій, який в контексті минулого «спалаху антисемітизму» 2016-2017 років, заявив: «роздмухування» проблеми антисемітизму в Україні вигідно Росії, яка намагається розколоти українське суспільство за релігійними уподобаннями, національним походженням та (або) мовою спілкування.

Ігор Конопенко
ІА "Західний інформаційний фронт"

ілюстративне фотоВ dniprograd.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: