Лукашенко поступово стає білоруським націоналістом?

АНАЛІТИКА 02.04.2023 Коментарі 0

На тлі поступової поразки росії в Україні самопроголошений президент Білорусі лукашенко раптом заговорив про національну ідентичність. У своїй промові до Білоруських національних зборів він заявив, що мова та національна культура повинні бути у пріоритеті, а сучасна Білорусь є спадкоємницею Русі та Великого князівства Литовського. Більше того, диктатор навіть мовив, що «рускоє – нє значіт російскоє».

Центр білоруських комунікацій (ЦБК) зазначає, що слова бульбофюрера можна розцінювати як спробу скорегувати ідеологічне обличчя режиму.

«Білоруський диктатор зрозумів не тільки те, що війна росією програна, а й те, що російська ідеологія розсипається. Кремль погрожує всіх знищити, несе смерть, але нічого не пропонує взамін. Жодного майбутнього! Білоруська ідеологія Лукашенка БССР 2.0, як підвид російської ідеології, теж є тупиковою», - вважає експерт Центру білоруських комунікацій Ярослав Макітра.

Експерт ЦБК Максим Плешко доповнює свого колегу та зауважує, що оскільки режим лукашенка позбавлений ідеологічного базису, то  диктатор починає говорити про мову, культуру й історію.

- Багато років він відокремлював себе від національної білоруської історії та її символів. Так лукашенко виніс себе за дужки білоруської нації як такої. Він ішов у фарватері російсько-радянського наративу. Та, схоже, диктатор і його технологи побачили цей тупик. Немає майбутнього в такої ідеології, - сказав Максим Плешко.

За його словами, у Мінську таким чином режим реагує на процес зростання національної ідентичності серед білорусів, тому і лунає фраза «рускоє - нє значіт російскоє».

«Якщо цей ідеологічний наратив збережеться, можемо говорити про зміну всього вектору. А це у свою чергу може сплутати ідеологічні карти і білоруського опозиційного середовища», - прогнозує Максим Плешко.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: