Лукашенко абсолютно провалився як партнер для перемовин – Євген Магда

АНАЛІТИКА 29.03.2023 Коментарі 0

Мільйони громадян Білорусі стали заручниками амбіцій лукашенка. Країна, владу в якій захопив диктатор та став васалом кремля, перетворилася на ядерну заручницю Росії. Відтак є величезна ймовірність того, що надалі шахову партію на чужій території розігруватимуть саме кремлівські царедворці. Принаймні, саме такий план реалізовують в Москві.

Про це пише Центр білоруських комунікацій із посиланням на інтерв’ю аналітичному каналу «Філін» Євгена Магди – політолога та директора Інституту світової політики.

За словами експерта, білоруський народ має якомога швидше звільнитися від російського впливу. І зараз необхідно дати чіткий сигнал про те, що без демократичної Білорусі не буде безпечної Європи.

«Ми стали свідками ядерного аншлюсу Білорусі, приєднання. Тому що за військовою логікою розміщення на території іншої держави зброї масового знищення (а тактична ядерна зброя є саме такою) перетворює цю державу на ціль для удару у відповідь з боку супротивника, з боку країн НАТО», - каже Євген Магда.

Дії путіна та лукашенка свідчать про фактичне визнання поразки у війні проти України. Тому диктатори продовжують загострювати ситуацію у такий небезпечний спосіб. Кремль через розміщення ядерної зброї на території РБ підтягує бульбофюрера ближче до себе, хоча останній продовжує грати роль незалежного правителя.

«Він (Лукашенко, - ЦБК) намагався зберегти ілюзію якоїсь самостійності. Напевне, він десь каже, що «от ми розмістимо у себе ядерну зброю, і не будемо при цьому відправляти наших хлопців воювати в Україну. Але ж у разі застосування ТЯЗ саме з території РБ він підставляє під перспективу удару у відповідь взагалі все населення Білорусі, - пояснює політолог. - Удар може бути необов’язково ядерний. Це можуть бути звичайні ракети, що стоять на озброєнні країн НАТО. Над цим треба думати, серйозно працювати і, відповідно, протидіяти подібним крокам».

У кремлі зацікавлені в інтернаціоналізації російсько-української війни та водночас намагаються стерти ідентичність білорусів за принципом «дві країни – один народ».

Протиставити цьому потрібно злагоджену позицію України й інших сусідів РБ, країн НАТО. Це – чи не єдиний вихід для збереження Білорусі як самостійної держави. Тому для України, Європи та білоруського суспільства загалом важлива тісна координація дій і розпочати діалог не тільки з Тихановською чи Пазьняком, а з білоруськими демократичними силами загалом.

«Лукашенко абсолютно провалився як партнер для переговорів. І намагатися зберегти його у цьому статусі – означає грати не лише проти українських інтересів, а й проти долі білоруського народу», - запевнив Євген Магда.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: