Лукашенківський режим будує тоталітарну систему, яка не шкодує нікого

НОВИНИ 20.01.2023 Коментарі 0

Витоки «глибокої суспільно-політичної кризи в Білорусі» криються в узурпації влади та її концентрації в руках олександра лукашенка. Останній не змирився з фактичною поразкою на президентських виборах 2020 року.

Про такий висновок ідеться в огляді за 2022 рік, підготовлений правозахисним центром «Вясна», повідомляє телеграм-канал «Позірк».

Кримінальне й адміністративне переслідування, свавільні арешти, звільнення з роботи та «фактична депортація» дотепер залишаються основними інструментами втримання влади та репресій, констатують правозахисники.

Станом на 31 грудня 2022 року в Білорусі було 1 446 політв'язнів. За рік політв'язнями визнано 889 осіб.

Відомо про щонайменше 1 242 особи, яких засудили за політично мотивованими кримінальними справами. Також щонайменше 2 627 осіб засудили за події 2020-2022 років та близько 3 800 осіб, яких за цей час притягували до кримінальної відповідальності.

Затримано щонайменше 6 443 особи, накладено щонайменше 3 060 адміністративних стягнень за реалізацію своїх прав і свобод, із них 2 186 заарештовано та 836 оштрафовано.

Тотальна заборона будь-чого, що йде всупереч встановлених режимом «нормах», має свої наслідки. Людей затримують, «судять», садять та штрафують за будь-які «провини».

Наприклад, співачку Мерієм Герасименко арештували на 15 діб за рішенням суду центрального району Мінська. Подія сталася на початку серпня минулого року на терасі мінського бару «Банки-пляшки», де відбувався концерт співачки. У її репертуарі пролунала пісня «Обійми» українського гурту «Океан Ельзи» (фронтмен Святослав Вакарчук).

Через два дні, 5 серпня, у провладних телеграм-каналах повідомили про те, що Герасименко затримали за пожертву на турецький безпілотник «Байрактар» для України.

Після затримання співачку двічі засудили на 15 діб за адміністративною статтею, а потім затримали в рамках кримінальної справи за «народною статтею» 342 Кримінального кодексу (активну участь у групових діях, що грубо порушили громадський порядок), повідомляє ТГ-канал «Баста».

«Судить» політув'язнену лукашистка Вікторія Шабуня, яка раніше неодноразово виносила політично вмотивовані вироки. Попередній Мерієм Герасименко відбуває у СІЗО-1 у Мінську. У понеділок, 23 січня, їй виповниться 29 років.

Також силовики лукашенка затримували другу віце-місіс світу-2017 Дар'ю Реут. Її звинувачували в участі в жіночій акції протесту 2020-го року.
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: