Локшина від соловйова: рашапропагандист лякає українців за кордоном депортацією від СБУ

НОВИНИ 13.01.2023 Коментарі 0

У своєму ТГ-каналі рашистський пропагандист поширив фейкове повідомлення, яке нібито отримав від СБУ анонімний громадянин України. Ця явно вигадана історія мала би, напевно, свідчити про великі втрати ЗСУ та фактично примусове проведення масової мобілізації, аби посіяти недовіру та паніку серед українців.

Правдоподібності цьому фейку додавало те, що напередодні Нового року український Кабмін затвердив оновлений «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів». Очевидно, фейкомети розраховували на те, що про цей документ багато хто міг чути, хоч сам документ і навряд чи читав.

Отже, поширене соловйовим повідомлення містило заклик з’явитись у «пункт підготовки та комплектування ЗСУ». У разі неявки «ухилянтові» погрожують депортацією в Україну через суд.

«Добрий день.

Якщо ви знаходитесь у … (за кордоном України) просимо вас добровільно з’явитися у пункт підготовки та комплектування Збройних Сил України за місцем проживання.

У разі неявки добровільно, Сужба Безпеки України залишає за собою право на подання заяви до суду щодо депортації вас до України».

До цього повідомлення на ТГ-каналі соловйова (а це понад 1,3 млн. підписників) додано короткий коментар: «Втрат немає ©️» (очевидно, натякаючи, що «насправді» усе навпаки).

Якщо український громадянин мешкає за кордоном, то пропозиція з’явитися до пункту комплектування ЗСУ за місцем проживання виглядає трішки дивною.

Водночас, журналісти видання «Хвиля» виявили й ще декілька ознак того, що повідомлення є підробкою.

По-перше, повідомлення виглядає як фрагмент листування у месенджері Telegram. Але СБУ не користується ним для розсилання повідомлень.

По-друге, жодних «пунктів підготовки та комплектування ЗСУ» не існує. Адже органи військового управління, які забезпечують виконання законодавства з військової служби, офіційно називаються територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Ну і чимала кількість одруківок і пунктуаційних помилок («сужба», зайві та відсутні коми) викликає великі сумніви в тому, що це повідомлення є офіційним.

Зрештою, сам ТГ-канал, на який посилається рашапропагандист - «Тіпічная Одеса» - не має безпосереднього стосунку до Одеси. Як раніше повідомляв одеський портал «Українська Служба Інформації», цей канал створив колишній одесит, антимайданівець Олександр Сініцин, який уже тривалий час проживає у Рязані (рф). Свого часу він носився з ідеями «великої новоросії», до якої мала би входити й Одеса. Але у 2014 р. виїхав до росії. У своєму ТГ-каналі публікує старі фотографії міста та матеріали з його історії, якими маскує поради, як ухилятись від призову до ЗСУ, антиукраїнські заяви тощо.

Прикметно, що навіть цей відверто проросійський канал невдовзі після появи на ньому «повідомлення від СБУ» дав задній хід і запевнив, що ніколи й не стверджував, що те повідомлення справжнє. Але після потрапляння картинки на канал-мільйонник рашапропагандиста це вже не має значення.

Отже, головною зброєю проти росіянської пропаганди та фейків і надалі залишається уважність та критичне мислення.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: