Литва підкаже Молдові шляхи інтеграції до ЄС

НОВИНИ 27.08.2024 Коментарі 0

Восени у Молдові запланований референдум щодо вступу до Європейського Союзу. Президент Литви Ґітанас Науседа, який перебуває з візитом у Кишиневі, заявив у вівторок, 27 серпня, що його країна готова надати допомогу Молдові на шляху інтеграції до євроспільноти.

"Шлях інтеграції до ЄС непростий, але він того вартий. Литва готова допомогти Молдові на цьому шляху, поділившись досвідом, експертними знаннями та підтримкою у реалізації реформ", - цитує лідера Литви LRT.

"Ми накопичили цінний досвід зі запобігання гібридним загрозам – досвід зі стратегічною комунікацією і протидією дезінформації. У цій сфері наші країни могли б успішно співпрацювати", - сказав він.

Під час зустрічі із главами країн Балтії із прем'єр-міністром Молдови Доріном Речаном пан Науседа наголосив, що початок перемовин щодо членства Молдови в ЄС є важливим досягненням та оцінкою зусиль країни щодо реалізації реформ.

Президент Литви підкреслив, що з наближенням виборів і референдуму про членство в ЄС росія, безсумнівно, поширюватиме дезінформацію і пропаганду в Молдові, а також намагатиметься саботувати подальшу європейську інтеграцію країни іншими способами.

Глава держави наголосив, що підтримка демократичного світу надзвичайно важлива для Молдови у цей період.

Як нагадує LRT, Молдова подала заявку на вступ до Євроспільноти одразу після того, як росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Після того, як минулого року Кишиневу надали статус кандидата, влітку цього року країни ЄС розпочали переговори про вступ Молдови й України до блоку.

Литовський лідер також висловив підтримку Партнерству ЄС-Молдова щодо співпраці в галузі безпеки й оборони, спрямованої на зміцнення стійкості Молдови і здатності забезпечувати безпеку у країні.

Науседа разом із президентами Латвії та Естонії бере участь у заходах, присвячених незалежності Молдови, а також зустрінеться із главою країни Маєю Санду.

Референдум про членство Молдови у Євросоюзі запланований на 20 жовтня. Якщо підсумки голосування будуть успішним, доповнення до Конституції оголосять інтеграцію в ЄС «стратегічною метою Республіки Молдова» і включить окремий розділ, присвячений цьому процесу.

Дату референдуму затвердили після схвалення парламенту країни, де більшість має проєвропейська правоцентристська партія Маї Санду.

Голосування відбудеться одночасно із президентськими виборами, в яких візьме участь і чинна глава держави. Опозиційні партії висловили незгоду із таким рішенням. На їхню думку, такий шлях посилить перспективи перемоги Маї Санду.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: