Лейбористи перемогли на загальних виборах у Великій Британії

НОВИНИ 05.07.2024 Коментарі 0

Прем'єр-міністр Великої Британії, лідер Консервативної партії Ріші Сунак визнав, що його партія програла парламентські вибори. За його словами, тепер розпочнеться процес передачі влади Лейбористській партії.

Прем'єр-міністр додав, що влада перейде в інші руки мирно, за доброї волі обох сторін, що зміцнить впевненість у стабільності країни, - пише Польське радіо.

Також Ріші Сунак сказав, що тепер настав час подумати про результат виборів: «Громадяни Великої Британії сьогодні винесли свій вердикт. Є багато питань, які потребують осмислення. Я беру відповідальність за цю невдачу. Тепер я звернуся до багатьох хороших, працьовитих кандидатів-консерваторів, які сьогодні програли попри величезні зусилля передвиборчої кампанії та відданість своїм місцевим громадам. Я кажу їм усім: пробачте».

Очікується, що сьогодні, 5 липня, лідер лейбористів Стармер після аудієнції в британського короля стане новим прем’єр-міністром Великої Британії.

За даними екзит-полів, Лейбористська партія перемогла на загальних виборах у Великій Британії зі значною перевагою. Прогноз свідчить, що Лейбористська партія може розраховувати на більшість у 410 мандатів у Палаті громад. Офіційний підрахунок результатів за округами ще триває.

Лідер Лейбористської партії Кір Стармер / AFP/EAST NEWS 

Нагадаємо, що парламент Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії складається із двох палат: верхньої палати, що називається Палатою лордів, і нижньої палати, що називається Палатою громад. Палату лордів не обирають. За звичаєм, усіх міністрів, включно із прем'єр-міністром, обирають виключно зі складу парламенту. У Палаті громад 650 місць, для простої більшості потрібно 326.

У Британії вперше за останні 14 років може змінитися влада. Ліві правили у Британії з 1997 по 2010 рік, коли тривала так звана нова лейбористська ера Тоні Блера.

Кір Родні Стармер народився 2 вересня 1962 у Лондоні. Британський політик та юрист, лідер Лейбористської партії з 4 квітня 2020 року.  Політичну кар’єру розпочав в 56 років, 2015 року вперше обрався до Палати громад. Тіньовий міністр із виходу з Євросоюзу (2016—2020), тіньовий міністр з питань міграції (2015—2016).

Зміна влади в Британії, вочевидь, не позначиться на позиції британців щодо твердої і послідовної підтримки України у війні проти росії. "Стармер відвідав Україну в лютому 2023 року, де провів зустріч із Володимиром Зеленським і особисто запевнив, що за його уряду підтримка Києва з боку Британії не зменшиться. Він також підтримав ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна та виступає за те, щоб російського правителя судили в Гаазі", -  писала "Єваропейська правда".

Фото – Лондон, Велика Британія, 4 липня 2024 р.PAP/EPA/ANDY RAIN

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: