Ле Пен працювала на кремль. Французи оприлюднили докази

РОЗСЛІДУВАННЯ 13.06.2023 Коментарі 0

Росія і Китай – основні «маніпулятори», чий вплив поширюється як через економічні, так і політичні канали. Про це йдеться в оприлюдненому у Франції парламентському звіті про іноземне втручання в політику країни.

Ультраправа партія «Національне зібрання» «підтримує багато привілейованих зв’язків з Кремлем, на відміну від інших французьких політичних партій», йдеться у звіті, повідомляє видання LB.ua.

При цьому колишню лідерку «Національного зібрання» Марін Ле Пен називають «передавальною станцією» для поширення російської дезінформації.

Як зазначають автори звіту, коріння зв’язків «Національного зібрання» з Кремлем сягає 1960-х років, коли партією керував тато Марін, Жан-Марі Ле Пен. Упродовж десятиліть він регулярно їздив до росії, приймав російські делегації на території Франції та підтримував дружні відносини з пропагандистом алєксандром дугіним. Очоливши партію в 2011 році, Марін Ле Пен продовжила лінію батька: ворожу до НАТО та впливу Сполучених Штатів, дружню до росії.

«Національне зібрання» впродовж років «ідеологічно рівнялося» на політику ліліпутіна, йдеться у парламентському звіті. Зокрема, члени ультраправої політичної партії регулярно відвідували росію, окупований Крим і Донбас, надсилали спостерігачів на вибори, які проводив кремлівський режим, голосували в Європарламенті проти резолюцій, невигідних рф та брали позику в Чесько-російського банку 2014 року на суму 9 мільйонів євро.

Крім цього, у звіті викладені дані щодо співпраці французьких ультраправих із кремлем, метою якої було створення загальноєвропейського руху AltIntern, що об’єднав би ультраправі сили Європи. Встановлено, що одним із комунікаторів між кремлем та ультраправими силами у Франції був російський олігарх константін малофєєв, якому і належала ідея створення такого руху в Європі.

З боку французького «Національного зібрання» проєкт мав координувати євродепутат Філіп Олів’є, родич Марін Ле Пен, однак після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ці плани поставили на паузу.

Докази причетності до співпраці з кремлем, наведені в парламентському звіті, ексочільниця «Національного зібрання» вже назвала «політизованими» та «неправдивими». 

Цікаво, що створення парламентської комісії з розслідування іноземного втручання ініціювала саме партія «Національне зібрання». На думку авторки звіту Констанс Ле Гріп, метою політсили, вочевидь, було бажання «проконтролювати дискурс» і провести розслідування так, аби «вибілити репутацію».

«Ми знаємо, яку гру веде партія «Національне зібрання». Зближення цієї політичної сили з росією тривало роками. Сьогодні вони намагаються дистанціюватися від цього, однак ми знаємо, що в питанні Криму, наприклад, їхня позиція залишається непорушною – вони вважають, що Крим належить росії. Що відбудеться, коли український контрнаступ сягне півострова? Саме тоді ми побачимо справжнє обличчя ультраправих, які сьогодні вдають, що підтримують Україну і засуджують росію», - сказала в коментарі LB.ua авторка звіту Констанс Ле Гріп.

Російський вплив у Франції не обмежується «Національним зібранням», зазначають у звіті. Окрім вербування колишніх політиків, кремль проводить у країні низку інших підривних заходів, зокрема «кібератаки, пропаганду в соцмережах і наукове шпигунство». 

У коментарі LB.ua Констанс Ле Гріп запевнила, що Франція працює над посиленням своєї кібербезпеки, і для протидії (у тому числі російській) пропаганді поширює основи цифрової грамотності серед громадян.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: