Курськ задає контекст

ОКРЕМА ДУМКА 09.08.2024 Коментарі 0

Ситуація в Курській області стала неабиякою проблемою для москви. І він починає утворювати певний контекст для інших подій, про це пише у своєму дописі на Facebook колишній радник міністра оборони, журналіст Олексій Копитько.

Власне про Курськ якийсь час писати сенсу немає, все побачимо.

Набагато цікавіше спостерігати за подіями, яким Курськ задає контекст.

Оскільки, згідно з вищою думкою, у Курську область вторглося 1000 інсургентів, у тому числі – поляко-французів, з яких 400 були одразу вбиті, а решта поранено та розпорошено, то в регіоні нічого важливого до «повної нормалізації» та «зачистки від ДРГ» відбуватися не повинно.

Але щось таки відбувається. І всі це бачать та реагують.

1. Президент Казахстану напередодні традиційної зустрічі глав п'яти держав Центральної Азії (ЦА) з якимсь партнером (діалогова платформа ЦА+1, цього разу була Японія) опублікував візіонерську статтю, де наголосив не лише на необхідності захисту та зміцнення центральноазіатської ідентичності, а й торкнувся теми регіональної архітектури безпеки. Де ЦА виступала як суб'єктна одиниця.

Основний меседж: йде процес деглобалізації, навколо шторм, треба тісніше співпрацювати, щоб пережити турбулентність і увійти в майбутнє з сильних позицій.

Основна перевага регіону – це молодь та природні ресурси. Зміцнивши регіон, можна це вигідніше конвертувати.

Сформульовано дипломатично (Токаєв у цьому майстер), але цей меседж де-факто обнуляє і без того мертву структуру ОДКБ. А також виглядає як м'яке відповзання від проблемної росії.

2. Сьогодні Лукашенко зустрічався в Мінську з учасниками наради міністрів внутрішніх справ СНД (частина входять і в ОДКБ). Намагався брати за душу, засуджував за спроби викручуватись і дистанціюватися від росії, заробляти на санкціях (тобто саме за те, що робить сам Григорович). Закликав згуртуватися довкола рф. Висловив побоювання, що якщо росія впаде, то всіх потягне на дно. Звучало це як заочна дискусія з Токаєвим, і з високою ймовірністю це була реакція саме на тези з Астани.

Загалом якийсь мікс упадництва та унікального лукашенківського маневрування. Жодного слова про Курськ. При цьому виглядає як найкращий друг рф.

3. Три дні відморожується від Курська дон-дон Кадиров. Його ТГ-канал останніми днями – обійняти і плакати: відвідав похорон шановної людини, порадів ювілею ансамблю «Вайнах», привітав із днем народження невістку, прозвітував про візит на будови у Грозному та про зустріч із партгоспактивом одного з районів. Нуль війни. Жодного «Ахмата».

Усе це - на тлі епічного зашквару групи відеоблогерів «Ахмат», що відповідала за оборону кордону в Курській області.

Дорогі росіяни відкрито глумляться в мережі над ганьбою кадировців, номінальний вождь «Ахмата» Алаудінов також відморозився від Курська і звітує про подвиги на харківському напрямі.

Крім військових цілей, які частково вже досягнуті, курська історія жахливо наочно підсвітила, що росія – це чумний барак, якого цураються номінально близькі. А путін раптом опинився на самоті. Такою мірою, що був змушений розмовляти по телевізору з курським губернатором і закликати його проявити мужність.

Думаю, ось ця демонстрація, коли при наочній невдачі члени банди починають думати кожен про себе, є не менш важливим результатом. Він пришвидшує небезпечні думки.

кремль напевно це відчуває, тому традиційно витягає з рукава перевірений козир, щоб зайняти бидломаси та виграти час на вирішення проблеми – конфлікти з мігрантами.

Окрім нових тематичних законів є цікаві сигнали на землі. Наприклад, в Єкатеринбурзі активісти за підтримки поліції розгромили овочевий ринок, де торгували мігранти, після чого місцеві жителі радісно привласнили овочі.

Цікаво поспостерігати за балансом новин про Курськ і про шкідливих мігрантів. кремлю потрібно швидко вирішувати проблему, бо відволікаючих маневрів надовго не вистачить. Доведеться виключати Курськ із повістки. Але це набагато складніше, ніж умовний Сибір або Урал. І картинка про доброго царя, якого дурять злі бояри, не дуже працює. Адже Курськ під боком.

Олексій Копитько, ексрадник міністра оборони, сторінка у FB

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: