Кремль розпочав масштабні ІПсО проти України

АНАЛІТИКА 06.02.2023 Коментарі 0

У кремлі масовані ракетні удари по Україні чергують з не менш масованими інформаційними хвилями – так званими інформаційно-психологічними операціями (ІПсО). Попри їх різну мету загроза від систематичних застосувань доволі суттєва.

На чергові російські ІПсО звернули увагу деякі українські експерти. Так, Віктор Андрусів у своєму ТГ-каналі попереджає про російські інформаційні атаки на цей тиждень. Перша стосується великих втрат Збройних Сил України у протистоянні з російськими агресорами. І її вже розганяють.

«257 тисяч, 150 тисяч, мільйон... Ціль – деморалізація. Я не можу вам нічого казати про наші реальні втрати, але можу вам сказати, щоби дотримувалися формули 3 до 1. Нагадаю, це орки лізуть без кінця і без упину», - прокоментував Віктор Андрусів.

Друга ІПсО, за його словами, стосується прориву української оборони, хоча насправді «великий контрнаступ» рашисти розпочали тиждень тому.

«Можна сказати, що в окремих місцях, як під Вугледаром, він одразу і закінчився. Цей тиждень вони вкидуватимуть щось типу «наши доблесные солдаты прорвали оборону ВСУ под (Бахмутом, Креминной, Купьянском), хохлы масово сдаются в плен». Усе це фейки, ціль яких, щоби всі почали задавати питання: що робиться, дзвонити рідним на фронт, кричати, що їх оточили та сіяти паніку», - вважає автор і радить бути обережними і зберігати спокій попри важку але контрольовану ситуацію на фронті.

Більш розширено про ІПсО довкола втрат російських окупаційних військ (РОВ) та Збройних Сил України розповів у своєму ТГ-каналі військовий експерт Олександр Коваленко.

Він звертає увагу на те, що минулого тижня однією із найпопулярніших тем була кількість російських втрат у війні проти України. У західних виданнях називали до 200 тисяч росіян. Але ця цифра занижена та на думку експерта, становить понад 300 тисяч загальних втрат у лавах РОВ. Відтак у кремлі намагаються приховати кількість знищеної ЗСУ живої сили.

«У зв’язку з цим найближчим часом низка іноземних ЗМІ оприлюднить псевдоаналітичні матеріали, автори яких посилатимуться на якісь неназвані джерела в «розвідці» тієї чи іншої країни, які повідомлятимуть про колосальні втрати Збройних сил (України, ЗІФ) і не такі великі втрати з боку росіян, - прогнозує Олександр Коваленко. - Паралельно з цими вторгненнями у ЗМІ пошириться відео з українських кладовищ, де поховані воїни, щоби деморалізувати суспільство «фактом», який підтверджує «колосальні» втрати ЗСУ».

За словами експерта, декілька таких відео вже поширюють в українських соцмережах і не тільки.

«Ця ІПсО має збігтися з посиленням активності РОВ по всій лінії фронту, початком їхнього наступу в низці точок, а також супроводжуватися черговою хвилею ракетних ударів по енергосистемі України, щоби мати максимальний ефект деморалізації населення. Армія ботів і тролів, які видають себе за українців і поширюють паніку та настрої поразок, забезпечать відповідний емоційний розігрів на сайтах українських соцмереж. Сподіваюся, що цього разу давня мудрість «попередити – захистити» все ж спрацює, а не так, як завжди. Критичне мислення, здоровий глузд та аналіз будь-якої інформації мають переважати над емоціями та примітивною панікою. І віра в Збройні Сили має бути постійною», - пише автор.

У своїй наступній статті на цю тему Олександр Коваленко називає потуги російського ІПсО про «колосальні втрати ЗСУ невдалою клоунадою, реалізованою через одне місце.

Експерт наводить приклад із залученням полковника-трампіста Дуґласа МакҐреґора, довкола якого роспропаганда побудувала свої марення.

Американець на YouTube-каналі Judging Freedom заявив, що під час зустрічі з Ллойдом Остіном український генерал Валерій Залужний нібито розповів йому 257 тисяч бійців, яких втратили ЗСУ.

Олександр Коваленко нагадав, що МакҐреґор підтримав окупацію Криму росією 2014 року та заявляв про це в етері російського RT. А минулого року, через декілька днів після повномасштабного вторгнення рашистів в Україну переконував у поразці української армії та перемозі росії.

«Навіть 12 вересня в ефірі програми відомого брехуна та маніпулятора Такера Карлсона МакҐреґор заявив, що українська армія зазнала поразки і так далі... Ну, ви розумієте. Шістка трампістів була залучена до 146% півгодинної пропаганди Кремля, тим самим проваливши IPSO в першу чергу. Адже всі знають, навіть у Республіканській партії, хто такий Дуґлас МакҐреґор, скільки коштує його продажна душа, наскільки «цінні» і «правдоподібні» його заяви», - характеризує американця український експерт.

Дуґлас МакҐреґор відпрацьовує закривавлені кремлівські подачки?
(ілюстрація odessa-journal.com)

До інфоатаки з-за океану росіяни долучили турецьке медіа Hursed. Останнє пише про витік від ізраїльської розвідки таких цифр: 157 тисяч загиблих, 234 тисячі поранених у ЗСУ та тисячі іноземних громадян зі США, Польщі, Литви й інших країн. Тоді як втрати росії – майже 18,5 тисячі.

«Таким чином, лише за один день два джерела в особі продажного конспіролога Дуґласа МакҐреґора й інформаційної клоаки Hursed оприлюднили абсолютно різні дані про «колосальні» втрати ЗСУ, які одразу ж підхопили російські пропагандисти, - констатує Олександр Коваленко. - Масштабна IPSO перетворилася на масштабну ганьбу. Але найцікавіше в цій історії ось що. Коли російська пропаганда запускає такі IPSO, вона намагається через них відвернути увагу від своїх провалів і часто використовує маніпулятивні дані, подібні до своїх справжніх. Збили не наш літак, а український. Спалили не нашу колону танків, а українську. Вибухнула не наша БТГр у Макіївці, а українська… Тепер, коли Росія запустила цю ІПСО, вона не тільки вкотре продемонструвала повний непрофесіоналізм своїх відомств і пропаганди загалом, а й оприлюднила приблизні дані своїх втрат».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: