Глава польської православної церкви: Москва повинна вирішувати питання щодо української церкви, а не Константинополь

ПЕРЕКЛАДИ 06.01.2019 Коментарі 6

Епіфаній (митрополит Київський) є неканонічним священником та розкольником, українцями слід просити в московської церкви зняття анафеми і тоді вже просити Томос. Влада України має закінчити війну, об’єднати країну і тільки тоді займатись питаннями церкви. Надання Томосу Православній церкві України спровокує хаос, це питання слід вирішувати у форматі Москва, Константинополь і Київ.«Правий сектор» вже працює в Польщі в інтересах Епифаніяце далеко не повний перелік проросійських послань від очільника православної церкви Польщі.

***

ВЄСЛАВ РОМАНОВСЬКИЙ: - Чи висловив Високопреосвященство вітання і привітання новому митрополиту Київському Епіфанію?

АРХІЄПИСКОП САВА: - Ні, я не посилав вітання. Цьому молодому, світському чоловікові було зроблено велику шкоду, коли призначили його митрополитом. У світлі канонічного права він не є священиком. Він не був висвячений в канонічній церкві.

Наскільки я розумію, Високопреосвященство є противником автокефалії для Православної церкви України?

Ні, ні в якому разі, преса іноді вигадує такі провокаційні речі. Я вважаю, що кожна нація має право на власну помісну церкву. З самого початку, коли з'явилося питання про автокефалію для України, я був за, але на умовах, прийнятих у нашому церковному праві.

А це яким чином? Інший шлях, ніж запропонований Константинополем?

Згідно з нашими канонами, анафема знімається тим, хто її наклав. Українські розкольники, які створили Київський Патріархат і Автокефалію, виключені з лона церкви Московським патріархатом 20 років тому, і тільки він має право відновити їх у лоні церкви, а не константинопольський патріарх Варфоломій. Звичайно, за умови, що розкольники покаються і відбудуть покуту. Пізніше вони можуть прийняти освячення і тоді вже почати створювати автокефальну церкву в Україні.

Але це ж сьогодні нереально.

На жаль, я думаю, що так. Речі дійсно зайшли занадто далеко. Все це пов'язано з гордістю Філарета, якого використав перший президент України Леонід Кравчук. Все частіше я вважаю, що справа знаходиться зараз тільки в руках Бога. Інакше ми не вийдемо з цієї ситуації, створеної сатаною. Я переконаний, що українська влада повинна спочатку об'єднати країну, завершити війну, а потім лише займатися справами церкви. Там потрібні великі зміни. У нас в Польщі легально регулюються відносини з державою, католицька церква має конкордат, є закон, який регулює питання власності. В Україні все є у посткомуністичному форматі, в руках держави, держава може навіть позбавити церкву реєстрації. Найважливіше, однак, що об’єднання церкви проводиться шляхом об'єднання вірних. Вони повинні вирішити, до якої церкви вони хочуть належати. Сьогодні такої єдності в Україні немає.

Українці твердять, що Українська Православна Церква Московського Патріархату підтримує анексію Криму та війну на Сході України. Хіба це не достатні причини аби від’єднатись від неї?

Це політичні справи. Я цим не займаюсь.

Чи позиція щодо української автокефалії випрацьовується вами у консультаціях з Московським Патріархатом?

Наша позиція незалежна від Москви, ми робимо її на основі православних догм і канонів. Це для нас найважливіше.

6 січня Патріарх Варфоломій вручить [матеріал опубліковано до надання Томосу ПЦУ – ред. ІА «ЗІФ»] київському митрополиту Епіфанію Томос, тобто створить правову, незалежну православну церкву в Україні. Що буде далі?

Я раджу йому не робити цього. Не тільки я, Патріарх Антіохійський, запропонував якнайшвидше скликати Раду Православної Церкви, щоб обговорити ситуацію в Україні і знайти канонічне вирішення проблеми. Найкраще було б відкласти надання Томосу Україні і вирішити це питання в пан-православному форматі.

Ви зберетесь і що далі? Чи є якийсь план?

Я вважаю, що патріарх Кирил також схильний до діалогу. Це підтверджує його останній лист до патріарха Варфоломія. Я саме так це розумію. У першу чергу про це мають говорити Москва, Константинополь і Київ. Якщо вони знайдуть рішення, ми приймемо його.

А якщо Патріарх Варфоломій нічого не відкладатиме і реалізує свій план, що ж тоді буде?

Буде хаос. Такий як зараз. Я високо ціную Патріарха Варфоломія, я його дуже люблю, але він опинився в дуже складному становищі, його тиснуть з різних сторін. Ймовірно, у нього не буде іншого вибору і він вручить Томос українській церкві.

Чи буде це несприятливим для Польської Православної Церкви?

Я вже говорив про канонічне право. Порушення його є поганим прецедентом. Не виключено, що в Польщі, де проживає більше мільйона українців, з'явиться група вірних, для яких Філарет спробує організувати свої парафії в Польщі. Нещодавно я почув, що Правий сектор вже вивчав можливості візиту митрополита Епіфанія в Польщу. Нас чекає хаос!

Оригінал матеріалу: polityka.pl
переклад: ІА «Західний інформаційний фронт»

ілюстративне фото: Marcin Onufryjuk/Agencja Gazeta

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Василь
2019-01-14 11:27:08

Єдиний епіскопат де богослужіння велося украінською мовою при житті архиєпископа Адама, був Перемишль- Сяноцький. Тут було українське слово і українські традиції. В решта епархія православного костелу в Польщі правила ворожа Україні, неканонічна РПЦ. Сава, один з її слуг, людина антиукраїнських поглядів.

Андрій
2019-01-10 11:34:55

Все правильно сказав, так воно і є, вже багато інших Помісних церков сказали аналогічно, потрібен Всеправославний Собор який поставить всі точки над і, але і так ясно що новий Митрополит не є правильно висвячений, оскільки був в розколі, який навіть сам Констатинополь признавав що це розкол...

svebor
2019-01-06 22:43:04

Від відповідей поляка так і тхне моськовськими методичками від кгб... Домовитись з москвою ? Про що ? Чи він забув, що Україна у стані війни з Росією.... А Кирил перший кгбіст. І чого тоді поляки у 1939 році не домовлялись з Гітлером і Сталіним... а пішли у бій... Відгукнеться ще полякам таке відношення до подій в України. Спившиєся росіяни, до церкви богато не ходять... на тацу нічого не кидають... бо стали бідні як церковні щури. Гундяєву тяжко буде лишитись грошей українських православних... верніще подоянія українців. У Росії у церкву ходять самі старушки... (молоді дуже мало... друге діло Україна, Польша) ... але помруть старушки...років через 10-15.... а нових прихожан тяжко заманити дор церкви... хіба що на Пасху.

Богдан
2019-01-06 22:18:59

Священослужителеві та громадянинові вільного світу опуститися до рівня московських фальсифікаторів та та торгівців спиртними напоями (за сумісництвом - ієрархів т.зв. "московського патріархату" та рупорів кремлівського недоросля і загарбника), хай буде найм"якше сказано - НЕ ГОЖЕ!! Ваше Преосвященство. а Ви українець? То чому Ви так не хочете зрозуміти рідний нарід? Богдан

Zhanna
2019-01-06 21:11:52

Польська Православна церква очолюється людиною, завербованою КГБ. Про це навіть обмовився варшавський інститут національної пам'яті колись.

Олег
2019-01-06 12:51:38

Яких ще відповідей можна було чекати від московського прихвостня? Як цевін ще про Волинь і бандерівців не згадав?

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: