Гібридна війна РФ: румунсько-український вектор

АНАЛІТИКА 27.11.2017 Коментарі 0

09 листопада посол Російської Федерації в Румунії Валерій Кузьмін перебував з офіційним візитом у прикордонному з Україною містечку Сучава (адміністративний центр однойменного румунського повіту), де прийняв участь у відкритті філії «Палати по економічному та культурному співробітництву між Румунією та РФ» (центральний офіс цієї організації знаходиться у Бухаресті, усю інформацію про її цілі, завдання та діяльність можна знайти за адресою http://ccecrr.ro/ru) та організованій в рамках цього заходу конференції під назвою «Розвиток бізнес відносин з РФ».
Вказана подія пройшла б повз уваги ЗМІ, якби не публічні розмірковування В.Кузьміна на конференції щодо доцільності проведення референдуму по питанню об’єднання Молдови з Румунією. Інформація щодо резонансної заяви представника російської дипломатії миттєво розійшлась в медійному просторі Румунії та Молдови. Цілком зрозуміле обурення молдовського соціуму, викликане необдуманим висловленням посла, змусило Посольство РФ в Румунії, а потім і МЗС РФ в особі його офіційного представника Марії Захарової, спростовувати поширену в ЗМІ інформацію, посилаючись на неточний переклад слів і «…виборочное цитирование отдельных фраз путём их изъятия из более широкого контекста»

Посол РФ в Румунії Валерій Кузьмін 

Резонанс, який отримала заява В.Кузьміна щодо об’єднання Молдови і Румунії, дозволив лишити поза увагою ряд інших його висловлювань, озвучених у Сучаві.

Так ось, характеризуючи окремі аспекти сучасної зовнішньої політики РФ на тій же конференції В.Кузьмін (не без допомоги журналістів) згадав і про Крим, анексія якого відбулась в результаті «демократичного референдуму», і про відсутність російських військ на Донбасі. У цьому ж контексті посол натякнув на потужність військ РФ, згадавши про досвід застосування збройних сил РФ в Абхазії, коли «…російські війська втрутились в ситуацію з Абхазією і за 2 дні дійшли до Тбілісі, після чого зрозуміли, що помилились та дали команду на відступ…». 
Не менш «цікавим» був його вечірній виступ на регіональному телевізійному каналі «BucovinaTV», де він взяв участь у телевізійній програмі «Вечірня доповідь» («Raportul de seara»).

Регіональний телеканал «BucovinaTV» транслюється прикордонних повітах Сучава та Ботошани, а також у деяких містах суміжних повітів, аудиторія понад 1 млн. осіб. Відеоматеріали телепрограми «Вечірня доповідь» за участю посла РФ, яка тривала 09.11.2017 з 20.30 по 22.00, оприлюднені на ресурсі Youtube у трьох частинах. 

Даний ефір за участю російського дипломата тривав у дусі інформування румунських телеглядачів про взаємовигідну торгівельно-економічну співпрацю між Румунією та РФ, історію цих стосунків, негативний влив антиросійських санкцій та ряду інших чинників на їх динаміку тощо. До цього переліку, як виявилось, входить контрафакція румунської продукції в Україні. Зокрема, під час обговорення проблем реалізації румунської мебельної продукції в РФ, посол заявив, що має місце її недоброякісна підробка в Західній Україні і її експорт в РФ через підставні фірми в Одесі.
Окрім цього, посол Кузьмін зробив заяву, яку важко назвати  коректною з точки зору дипломатичної етики, але вона є абсолютно закономірною для кремлівської пропагандистської риторики. Зокрема, під час обговорення норм міжнародного права у сфері державотворення посол РФ в Румунії згадав про збройний конфлікт на Сході України, звинувативши у ньому «неонацистський режим в Києві», який намагається «…залити кров’ю регіон», де «гинуть діти та цивільні громадяни під обстрілами української армії». 
Напевне потрібно відкинути емоції в сторону, списати все на антиукраїнські симпатії В.Кузьміна й не змушувати посольство РФ у Румунії у черговий раз писати про «виборочное цитирование отдельных фраз путём их изъятия из более широкого контекста». 
Однак тут є одне «але». З аналогічною метою (тобто з метою розвитку румунсько-російських економічних відносин) у лютому цього року пан Кузьмін відвідав ще один прикордонний з Україною район – повіт Марамуреш, що  навпроти Закарпатської області. Ми писали про цей візит у матеріалі «Русини Румунії на службі в російської пропаганди».

Складається враження, що в прикордонних з Україною регіонах Румунії формуються нові «епіцентри румунсько-російських економічних відносин». 

Ми жодним чином не ставим під сумнів ті благородні завдання, які виконує «Палата по економічному та культурному співробітництву між Румунією та РФ» згідно із своїм статутом, однак ряд деталей можуть вказувати на наявність прихованих цілей її діяльності.

Зокрема, відкриття Палати припадає на лютий 2014 року –  момент розпалу подій на Майдані і загострення відносин з РФ. Одним з перших філіалів дана організація відкриває в Сучаві – далеко не в самому розвиненому з промислової точки зору регіоні Румунії. На її відкриття приїжджає посол Російської Федерації в Румунії, надаючи цій події, тим самим, особливого значення. Виходячи з акцентів його інтерв’ю у Сучаві (стосовно України) можна припустити, що «розвиток російсько-румунських економічних відносин» на кордоні Румунії з Україною має на меті як мінімум створити атмосферу недовіри українському прикордонному бізнесу, забезпечивши таким чином умови для переорієнтації якоїсь частки місцевого ринку на російського виробника.

Однозначно слід очікувати, що дана організація буде наділена своєю «російською батьківщиною» й певними пропагандистськими функціями.

І тут вочевидь йдеться не лише про заходи що матимуть на меті посилення негативних антиукраїнських настроїв у румунському прикордонні, а й створення так званих «точок поширення» потрібної для російської інформаційної агресії інформації. За класикою гібридної війни, озвучена в румунському медіа просторі «потрібна» для РФ інформація, в подальшому буде публікуватись в російських ЗМІ, вже як «точка зору суспільства європейської країни», яке нібито підтримує і анексію Криму, і оцінює українську владу як «неонацистський режим», і осуджує українську владу, яка «заливає кров’ю мирний Донбас». 

Отож, однозначно можна стверджувати – російська сторона вживає заходів для збільшення своєї присутності в прикордонних з Україною регіонах Румунії й забезпечення, таким чином, умов для здійснення впливу на процеси, що відбуваються тут, для досягнення власних геополітичних інтересів в умовах ведення гібридної війни.

Аналітична група ІА "Західний інформаційний фронт" (С.К.)

 ілюстративне фото qha.com.ua
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: