Фінляндія – наступна?

АНАЛІТИКА 18.12.2023 Коментарі 0

Привид нової великої війни блукає Європою. Політики й аналітики наразі губляться у здогадах, де саме та коли станеться новий конфлікт. Але найвірогіднішими театрами можливих військових дій сьогодні найчастіше називають Фінляндію, рідше – країни Балтії.  

Старий маразматик ліліпутін та його посіпаки останнім часом згадують Фінляндію так само часто, як згадували Україну наприкінці 2021 року – перед повномасштабним вторгненням. У багатьох країнах Європи це викликало зрозуміле напруження. А в Німеччині заявили, що у НАТО є ще кілька років, аби підготуватися до великої війни з московитами.

Обмін «люб’язностями»

«Узяли та затягнули до НАТО Фінляндію. У нас що, були якісь суперечки? Усі суперечки, у тому числі й територіального характеру, усередині 20 століття давно вирішені. Найдобріші та найсерйозніші були стосунки», - заявив бункерний дідок по рашаТБ. І запевнив, що відповідь не забариться.

«Проблеми не було, тепер будуть. Тому що ми тепер створюватимемо Ленінградський військовий округ і концентруватимемо там певні військові підрозділи. Навіщо їм це треба? Нісенітниця якась», – традиційно звинуватив інших у своїх «бзіках» ліліпутін.

Фіни не змовчали, і їхній міністр оборони Антті Хяккянен заявив, що Фінляндія і НАТО не мають жодних намірів нападати на Росію або на будь-кого іншого. «Це повна нісенітниця. Фінляндія, а також наші західні партнери та союзники вживають заходів виключно для власного захисту», - заявив Хяккянен.

При цьому він цілком усвідомлює, що кремлівський карлик лише грає у свою гру, яка має мало спільного з реальністю. «Росія такими заявами завжди намагається перевернути все з ніг на голову»,- заявив фінський міністр.

ІПСО чи «понти»?

Ця «суперечка» в інфопросторі – лише верхівка айсберга.

По-перше, вже підключилися штатні рашапропагандисти. Зокрема, телеведучий євгеній попов в ефірі «росія 1» видав фразу: «Інтеграція Фінляндії в натівську повістку змушує поставити запитання, а чого фіни хочуть досягнути? Прямої війни з Росією?»

По-друге, московити спробували організувати масовий наплив нелегальних мігрантів. Так само, як раніше на кордоні Білорусі та Польщі, невідомі намагались потрапити з мордору до Європи. Через це пункти пропуску довелося зачиняти вже двічі протягом місяця. А також укріплювати паркан та посилювати охорону.

По-третє, за словами експерта з інфовоєн, ексзаступника міністра інформполітики України Дмитра Золотухіна, під час аналізу моніторингу він зафіксував досить масштабну рефлексивну атаку на Фінляндію.

«Атака розпочалася з 12.12 через російськомовні ресурси та телеграм-канали, які масовано почали формувати аргументацію про загрозу для росіян із боку Суомі. Вже 14.12 почалося масоване поширення меседжів щодо проблем на кордоні з Фінляндією у пунктах перетину, зокрема – Ніірала», - відзначив Золотухін на своїй сторінці в FB.

Він переконаний, що ці та ряд інших дій є прологом до агресивних дій московії проти членів НАТО на кордонах з Карелією та Ленінградською областю. При цьому в кремлі очікують, що країни НАТО не братимуть участі в ескалації. Тож через слабкість позиції США гібридна агресія москви може призвести до розвалу Альянсу.

Що там на кордоні

Рашисти узялися перерозподіляти Західний військовий округ (ЗВО, який відповідає за кордон із країнами Балтії та фінами), аби сформувати Ленінградський та Московський військові округи. На думку аналітиків ISW, такі зусилля мають підготувати рф до потенційної майбутньої широкомасштабної війни проти НАТО.

А обґрунтування бункерним дідом формування ЛВО, яка відповідатиме за територію, що межує з Фінляндією, Швецією та Арктикою, свідчить, що він розглядає Ленінградський військовий округ як військову відповідь на «проблеми» нинішніх і майбутніх членів НАТО в Скандинавії.

Усі шляхи для відступу ліліпутін собі давно відрізав, тож тепер йому можна лише піднімати градус злості та хвастощів. Увімкне задню – втратить усе, переконаний телеведучий Олександр Нєвзоров.

«Ленінградська область і без того вщерть забита в/ч, артбригадами, Рб, ЗРБ та ін дивним мотлохом. Усі ці в/ч давно висмоктані війною в Україні. На «місцях» залишені тільки «полкани», які допилися до справжньої нетранспортабельності, і військово-технічний мотлох, не здатний пережити навіть залізничне перевезення. Путінська «загроза» Фінляндії – це доволі жалюгідний і маленький «кулачок». Справжній стан зс рф тепер надто добре відомий світу. Всі знають, що путін згубив армію в ганебній і безглуздій війні, і його страшилки - порожня балаканина», - написав росіянин-антипутінець у своєму ТГ-каналі.

Дух війни

Чи справді там такі справи – невідомо. Проте максимально помірковані німці закликають… готуватися до можливого зіткнення зі супротивником.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус (на фото) заявив в інтерв’ю газеті Bild, що загрозу війни НАТО з Росією варто сприймати максимально серйозно. Він переконаний, що москва рухається саме в цьому напрямку, і в Альянсу є ще 5-7 років, аби підготуватися до можливої війни. При цьому Європі варто серйозно переозброїтись на тлі цих загроз.

Пісторіус навіть закликав поновити обов’язковий призов до війська (його скасували ще у 2011 р.) – мовляв, без цього у Бундесвері буде гостра нестача кадрів. А загалом найкращим варіантом міністр вважає систему призову Швеції: там з 2017 року військовозобов’язаними вважаються всі юнаки та дівчата. Тамтешню ВЛК (на готовність до служби) проходять усі, хоча реально служити йде лише незначна частина молоді.

Схоже, Пісторіус усвідомив, що повністю добровільна служба – як зараз є в німецькій армії – при нинішніх викликах і загрозах з боліт призведе хіба до поразки. І не тільки Німеччину.

Отже, світ дожив до того моменту, коли всерйоз обговорює підготовку до майбутньої війни. І розбіжності при цьому виникають хіба в її термінах.

А готуватися насправді європейські країни вже розпочали. Низка сусідніх із нами країн, передавши нам свою дещо застарілу зброю, займається оновленням і переозброєнням своїх армій. Наприклад, Польща вибудовує одну з найпотужніших армій Європи, закуповує сучасні зразки озброєнь і нарощує кількість війська. Аналогічні кроки (в міру своїх можливостей) роблять і інші.

Зрештою, вступ у НАТО Фінляндії, а невдовзі і Швеції також можна розцінювати не лише як «безпекову парасольку». Адже підштовхнув ці країни до Альянсу саме повномасштабний напад на Україну. І якби там вважали, що війна далі не пошириться, Стокгольм і Хельсінкі би навряд чи так пришвидшували свій поступ до членства.

Ну а стратегія бункерного діда наразі виглядає так: гібридними інструментами розколоти єдність між членами НАТО, щоби воно не змогло спільно протистояти майбутній інвазії москви. І принаймні найближчим часом Альянс припинив підтримку України.

Поки країни НАТО усвідомлюють, що їхня сила саме у єдності Альянсу, шансів у ліліпутіна практично немає. Але найменша слабкість може мати катастрофічні невідворотні наслідки.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: