Фейк лукашенківського телебачення: намагання провокації чи виправдання?

НОВИНИ 10.06.2022 Коментарі 0

«Підрозділи радіоелектронної боротьби виявили об'єкт-порушник держкордону, що рухається. Йому потрібно приблизно три хвилини, щоби скинути бойові заряди у розташування білоруських військ».  Такими словами розпочинався сюжет державного телеканалу «Білорусь 1». У ньому розповідали про «нейтралізацію на кордоні українського безпілотника зі смертельним вантажем».

На телеканалі повідомили, що інцидент стався 30 травня приблизно 9ій ранку на білорусько-українському кордоні, пише «Зеркало».

У коментарі за відеокадрами сюжету йдеться про дії підрозділу радіоелектронної боротьби з нейтралізації безпілотника.

«Ставши некерованим, він утрачає управління з боку України. Смертоносний вантаж падає у безлюдній місцевості, але не детонує. Швидка та чітка робота наших військових запобігла трагедії. Дрон був обладнаний боєзапасом від автоматичного гранатомета АГС-17», - каже закадровий голос.

У цей момент у відеосюжеті показують у траві гранату від АГС-17.

Анонімний працівник спецслужб запевняє, що експертиза визнала предмет, що впав на землю, боєзапасом.

У сюжеті білоруського держтелеканалу розповіли також, що в пам'яті квадрокоптера залишилися фотографії, які доводять: його запустили з території України. На підтвердження цього навіть показали фото буцімто української диверсійної групи, яка запустила дрон у Білорусь.

Завершили сюжет, як пише «Зеркало», словами про «непоодинокий випадок порушення кордонів», «але завдяки злагодженій роботі білоруських силовиків дані провокації залишаються за кадром».

«Мета таких провокацій – втягнути Білорусь у бойові дії. Абсолютно невипадково у медіаполі методично роблять вкидання, щоби прив'язати до нашої країни характеристику співагресора», — завершують словами відеоролик.

Як пише телеграм-канал «Баста» із посиланням на вищезгаданий ресурс, у змонтованому пропагандистами лукашенка відео є низка ляпів.

"За менш ніж 20 секунд відеозйомки глядачі бачать три зовсім несхожі один на одного дрони. На відео видно гранату ВОГ-17, що використовують в автоматичних гранатометах АГС-17, зі штатним підривником ВМГ. Він має достатньо надійні запобіжні механізми, які повинні гарантувати безпеку розрахунку гранатомета при експлуатації та стрільбі. Тому «смертоносний вантаж», з якого б із трьох дронів його не скинули, при падінні на землю не вибухнув би. Для цих цілей підривник гранати переробляють на звичайний контактний (що дозволяє гранаті вибухнути просто при ударі об ціль)», - йдеться у поясненні до відео.

А небезпека від дрону зі «смертоносним вантажем», якщо він і справді існував, була би мінімальною: шкоди падаюча граната могла завдати за умови, що влучила би в людину.

Схоже, у Білорусі режим лукашенка окрім створення південного оперативного командування поблизу кордонів з Україною і перекидування військ узявся морочити голову народу та бавитися в лякалочки.

Вимальовується єдиний ланцюжок із заяв і медійних повідомлень, які можна звести до інформаційно-психологічних операцій (ІПСО). Лукашенкові потрібно пояснити електорату свої дії і заодно тримати народ у страху.   

Перед цим у Білорусі секретар Ради безпеки Білорусі Олександр Вольфович заявив, що українські диверсійно-розвідувальні групи заходять на територію Білорусі.

Через тиждень перший заступник голови білоруського Державного прикордонного комітету Ігор Буткевич пояснив, що на кордоні фіксують «озброєні групи людей і одиночок» без знаків розпізнання і обмундирування, які здійснюють «провокаційні дії, пов'язані зі псуванням прикордонних знаків або їх руйнуванням, залишенням провокаційних листів, образливих написів тощо».

Ще однією версією таких інформаційних «вкидів» від лукашенка є намагання вислужитися перед путіним і показати свою потрібність і вірність кремлю.

Варто згадати і нещодавнє висловлювання «ябацьки» про силу українських воїнів: «Нацики, не нацики - це філософське питання. Українські військові знесуть голову будь-кому. Особливо нацики».

Таке враження, що у намаганні вигородити свою недолугість аляксандр григоравіч забрехався настільки, що навіть не намагається відстежувати послідовність своєї брехні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: