Ембарго на українську продукцію є безстроковим, - новий уряд Польщі провадить стару політику

НОВИНИ 04.01.2024 Коментарі 0

"Кордони не відкриють, ембарго на українську продукцію безстрокове – доки його не знімуть. Я підтримую вимоги Rolnicza 12 (вимоги фермерів Польщі щодо майбутнього сільського господарства країни), які, однак, повинні бути адаптовані до чинного законодавства в Польщі – включно з законодавством ЄС", - заявив сьогодні, 4 січня, міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський – повідомляє пресслужба цього польського міністерства.

"Дуже важливі розмови з фермерами та напрацювання найкращих рішень. Проте юридичне санкціонування всіх вимог потребує часу. Немає підстав вважати, що те, що я обіцяв, не буде виконано", - сказав міністр.

"Ми виконуємо вимоги протестуючих фермерів, але це процес. Якщо фермерам потрібно підписати угоду, я можу це зробити, – сказав міністр Чеслав Секерський після наради з правлінням OPZZRiOR (Всепольська організація профспілок фермерів і сільськогосподарських організацій. У прес-конференції також взяв участь президент цієї організації Славомир Іздебський.

Додамо, що сьогодні, 4 січня, польські фермери відновили блокаду переходу "Медика – Шегині", яка була припинена 24 грудня торік. Лідерів фермерів кажуть, що вони не отримали письмового підтвердження, що їх вимоги будуть виконано. Також залишаються заблокованими три інші пункти пропуску на польсько-українському кордоні.

Також нагадаємо 6 листопада 2023 рроку у Польщі перевізники заблокували рух українських вантажівок на трьох пунктах пропуску: «Дорогуськ - Ягодин», «Корчова - Краківець», «Гребенне - Рава-Руська»23 листопада поляки заблокували четвертий пункт пропуску «Медика – Шегині», де до акції долучились польські фермери.

22 грудня в Києві міністри закордонних справ Польщі й України Радослав Сікорський та Дмитро Кулеба оголосили, що вони «запустять рішення» щодо розблокування спільного кордону. Відтак, відбулись зустрічі на рівні керівників відповідних міністерств України і Польщі. 

Зокрема, відбулась зустріч віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубраков та міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовий результат зустрічі – погодження спільних позицій для розблокування кордону. Сторони досягли порозуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації. Наступний етап – перемовини на рівні Міністерства інфраструктури Польщі та протестувальників.

24 грудня польські фермери призупинили блокаду ПП "Шегині-Медика". Однак акції обіцяли поновити після різдвяно-новорічних свят.

Також нагадаємо, що згідно з рішенням Єврокомісії Польща мала знову відкрити кордон з Україною для імпорту зернових 15 вересня, однак, як і  і обіцяв тодішній польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, Польща не відкрила свій кордон для зернових продуктів з України. 

Тодіш голова Уряду України Денис Шмигаль заявив: "Україна, попри війну і блокування росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин! Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ".

На фото – Чеслав Сєкерський та Славомир Іздебський

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: