Росія почала інформаційну спецоперацію щодо драмтеатру в Маріуполі

НОВИНИ 19.07.2022 Коментарі 0

Так звані слідчі так званої днр знайшли «останки 14 загиблих під час вибуху в драмтеатрі Маріуполя у березні, твердження про загибель 300 людей не відповідають дійсності». Таке російському пропагандистському ресурсу риа «новости» заявив «начальник слідчого управління генеральної прокуратури днр» олексій куцурубенко. Даний фейк рашистський засіб брехні поширив у вівторок, 19 липня.

Відтак «слідчі днр дійшли висновку, що будівлю підірвано зсередини «безоболонним вибуховим пристроєм». Куцурубенко також сказав, що під час розбору завалів не знайшли «жодного вражаючого елемента, жодної частини чи елемента авіабомби чи будь-яких інших боєприпасів».

У «кримінальній справі є свідчення очевидців про те, що за декілька днів до інциденту невідомі люди у військовій формі занесли до будівлі «якісь ящики».

За словами «деенерівця», мирні жителі залишили драмтеатр на момент вибуху. А в самій будівлі театру «українські військові обладнали вогневі позиції».

Кремлівський засіб брехні також нагадав zoмбованим громадянам, що російське міноборони вважає: «драмтеатр у Маріуполі підірваний націоналістами «Азову» (проти бійців якого в Росії порушено кримінальну справу)». Як не дивно, в російському міноборони також запевнили, що така заява не відповідає дійсності, бо «російська авіація не виконувала ударів по наземних цілях».

Останній «аргумент» особливо цинічний, адже є сотні свідчень, у тому числі з відео, про бомбардування з російських літаків міста Маріуполь. А металургійний комбінат «Азовсталь» атакували і зі застосуванням заборонених боєприпасів. 

Учора ця ж рашистська пропагенція поширила «пробний» фейк на цю ж тему від імені «помічника міністра закордонних справ лнр» віталіка кисельова (який збіг прізвищ!). Останній анітрохи не почервонівши, як і його московський однофамілець, ляпнув таку ж ахінею про вибух зі середини. Мовляв, за два-три дні волонтери та військовослужбовці ЗСУ «затягували ящики, ящиків було 67 або 68, ящики мали невеликий розмір – від трьох до чотирьох кілограмів вибухівки, можливо, там були ще боєприпаси, міни , це значення не має, оскільки фугас, який було закладено, був дуже потужним».

Тези про те, що театр підірвали українці зі середини, поширила також низка інших агенцій. Схоже, на росії розпочали інформаційну спецоперацію з відбілювання путінського режиму та рашистської армії від кривавих злочинів в Україні. Такий хід спрямований на посилення кремлівський наративів про правильність і доцільність так званої спецоперації в Україні та дезавуювання злочинів російської армії. Таким чином путіністам буде легше поповнювати свіжим «гарматним м'ясом» армію і відтягувати у часі наростання протестів у суспільстві.

Нагадаємо, Маріупольський драматичний театр, який слугував бомбосховищем та прихистком для мирних мешканців ущерть розбомбленого росіянами міста, знищили 16 березня.

Як писала DW на початку травня із посиланням на агенцію Associated Press, унаслідок бомбардування Драмтеатру могли загинути до 600 людей. Перед цим влада Маріуполя говорила про 300 загиблих.

АР отримала свідчення 23 людей, «серед яких були й ті, хто ховався в театрі від бомбардувань та брав участь у порятунку людей з-під завалів».

Усі очевидці, з якими спілкувалися журналісти, говорили, що бачили не більше 200 людей, які врятувалися. Багато хто оцінив кількість людей у ​​будівлі в момент авіаудару в одну тисячу. Очевидці також заявили, що в момент удару не менше ста людей перебували біля польової кухні поруч із театром, причому ніхто з тих, хто був там, не вижив, зазначала AP.

До слова, ніхто із співрозмовників AP не бачив, щоби всередині будівлі діяли українські військові. Очевидці не сумніваються у тому, що удару завдала саме російська авіація.

13 квітня 2002 року експерти ОБСЄ заявили, що за бомбардуванням Маріупольського театру стоять російські військові. Їхні дії названо воєнним злочином.

30 червня міжнародна правозахисна організація Amnesty International дійшла такого ж висновку.

«Атаку на Драматичний театр у Маріуполі 16 березня невдовзі по 10 ранку скоїли російські військові, найбільш імовірно скинувши з літака-винищувача дві 500-кілограмові бомби, що здетонували одночасно». Про це повідомляла  Amnesty International у своєму розслідуванні «Діти: напад на Донецький обласний академічний драматичний театр у Маріуполі».

Розслідування AI у форматі PDF

Напад на цивільний об’єкт, що призвів до загибелі мирних людей, є воєнним злочином, уважають в Amnesty International. Організація задокументувала, що російські військові, вочевидь, цілеспрямовано вразили театр, знаючи, що там ховалися сотні мирних жителів.

Amnesty International зібрала свідчення 52 уцілілих та очевидців, 28 із яких перебували в театрі чи поблизу нього безпосередньо в момент атаки. Дослідники також проаналізували супутникові знімки та дані радарів, зроблені безпосередньо перед атакою та одразу після неї; верифікували фото- та відеоматеріали з архівів свідків та соцмереж, дослідили два комплекти архітектурних планів театру.

 «Після кількох місяців ґрунтовного розслідування, аналізу супутникових знімків та опитування десятків очевидців ми дійшли висновку, що ця атака є беззаперечним воєнним злочином, і скоїли його російські військові», – заявила генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: