Довкола Молдови кремль створює умови для початку гібридної операції, - ISW

АНАЛІТИКА 15.02.2024 Коментарі 0

Кремль проводить інформаційні операції проти Молдови, дуже схожі на ті, які рашисти використовували перед вторгненням в Україну у 2014 і 2022 роках. Імовірно, це робиться для створення умов, за яких буде зручно виправдати можливу майбутню ескалацію росії проти Молдови. 

Про це йдеться у черговому звіті Інституту вивчення війни (ISW). Його аналітики наводять низку подій, які підтверджують цю тезу.

Так сумна коняка рашаМЗС лавров, відповідаючи на запитання після свого виступу в російській держдумі 14 лютого щодо придністровського конфлікту, неправдиво заявив, що Сполучені Штати та Європейський Союз (ЄС) контролюють уряд Молдови. Також, за словами коняки, саме Захід зупинив переговорний процес у форматі 5+2 у придністровському конфлікті (він включав росію, Україну, Придністров'я, Молдову, а також ОБСЄ як посередників та ЄС і США - як спостерігачів. При цьому лавров заявив, що Росія «зробить усе», щоб відновити процес 5+2. 

Натомість молдовський віце-прем'єр Олег Серебрян 28 січня заявив, що Молдова не повернеться до процесу 5+2, поки не припиниться війна і  російсько-українські відносини не покращаться. 

Як стверджує сумна коняка, у Придністров’ї нібито перебуває близько 200 000 росіянських громадян, тож рф «стурбована їхньою долею» і «не дозволить їм стати жертвами чергової авантюри Заходу».

Також лавров зазначив, що Молдова вирішила не надавати державні субсидії таким регіонам, як Гагаузія (які виступають проти інтеграції Молдови в ЄС). Він порівняв такі дії Молдови з тим, як Захід «відмовився» дати екс-президенту України Віктору Януковичу час переглянути Угоду про асоціацію України з ЄС у 2013 році. За словами коняки, Захід висуває аналогічні «ультиматуми» Кишиневу щодо євроінтеграції.

Раніше кремль звинувачував Україну у відмові від Мінських домовленостей, які встановили перемир’я після 2014 року після першого російського вторгнення в Україну, а також залучили Україну, Росію та ОБСЄ за участю Франції та Німеччини як посередників. При цьому бункерний дід регулярно стверджував, що нібито порушення Україною Мінських домовленостей «змусили» московію вторгнутися в Україну в 2022 році. 

кремль також використовував ідею захисту своїх «співвітчизників за кордоном», щоб виправдати як окупацію росіянськими військами Придністров’я з 1992 року, так і повномасштабне вторгнення рф в Україну в 2014 і 2022 роках. 

московити так само також звинувачували США в організації протестів, які спалахнули після виходу Януковича з Угоди про асоціацію з ЄС у 2013 році, і стверджували, що ймовірний подальший «державний переворот» за підтримки США змусив росію вторгнутися в Крим та почати військові операції на Донбасі в 2014 році, аби «захистити тих, хто проти перевороту» та російських «співвітчизників за кордоном».

ISW вважає, що чиновники та рупори кремля намагалися встановити інформаційні умови, щоб виправдати можливі зусилля росії щодо дестабілізації Молдови з метою запобігти її інтеграції із Заходом. Поширення лавровим цих наративів свідчить про те, що саме кремль організовує таку хвилю в інформаційному просторі.

Раніше ще одна представниця конюшні рашаМЗС імені сумної коняки машка захарова також заявляла, що влада Молдови намагається економічно «задушити» Придністров’я, перешкоджає дипломатичному вирішенню придністровського конфлікту та стикається з широким внутрішнім невдоволенням.

Водночас пов'язаний з Кремлем російський військовий блогер нещодавно взявся за питання Придністров'я, щоб послідовно просувати кремлівські наративи, а також стверджувати, що Молдова «мілітаризується» з метою «насильницької реінтеграції» Придністров'я до складу Молдови. До цього росія, за словами блогера, повинна підготуватися. 

Нещодавно влада Молдови звинуватила російських миротворців у Придністров’ї у проведенні навчань і застосуванні зброї в зоні безпеки Молдови в порушення протоколів Спільної контрольної комісії (СКК) ОБСЄ. 

Терміни можливої ​​російської гібридної операції в Молдові невідомі, але Кремль створює інформаційні умови, щоб це стало можливим найближчим часом, - роблять висновок експерти ISW.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: