Допомога США критично важлива, щоби спинити терориста путіна   

АНАЛІТИКА 01.04.2024 Коментарі 0

31 березня МЗС РФ у своїй заяві звинуватило Україну в організації терористичних актів, зокрема, в атаці ІДІЛ у Красногорську. Російська Федерація вимагає арештувати та видати їм голову Служби безпеки України Василя Малюка та інших, за їхніми словами, "терористів".

У заяві, опублікованій Міністерством закордонних справ рф йдеться, що російські слідчі органи начебто знайшли у теракті в підмосковному ТРЦ "Крокус" "український слід". 

У відповіді пресслужби СБУ з приводу заяви мзс рф зазначається, що насправді терористом є президент росії, адже мзс рф забуває, що саме путін офіційно оголошений у міжнародний розшук, зокрема, його чекають в Гаазькому трибуналі за викрадення українських дітей. 

Тому  російські закиди на адресу України - безпідставні, брехливі та блюзнірські. Про це свідчать і заяви політичних керівників США, Великобританії та Франції.

Особливого цинізму надає оприлюднення кремлівських висновків у роковини масових вбивств, вчинених російською армією у Бучі. Президентка Молдови Майя Санду з нагоди другою річниці визволення Бучі, заявила, що саме звільнення цього міста на Київщині відкрило світу російські воєнні злочини.

Треба нагадати, що саме росія є порушником Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, і це не просто заяви, а висновок Міжнародного суду ООН від 31 січня 2024 року. Росія воює з Україною терористичними методами з 2014 року.

Крім того, так звана група “Вагнер”, яка фінансується з російського бюджету, визнана терористичною організацією у Великій Британії.

Росію офіційно визнали терористичною країною або державою-спонсором тероризму в Україні, Литві, Латвії, Естонії, Чехії, Нідерландах, Польщі та Словаччині. Аналогічні рішення ухвалені також міжнародними організаціями: ПАРЄ, Парламентською асамблеєю НАТО, Європейським парламентом та ОБСЄ. Саме путін та високопоставлені представники російської воєнщини Кобилаш і Соколов оголошені у міжнародний розшук за ордерами Міжнародного кримінального суду.

Саме два роки тому, на початку квітня 2022 року, Сили оборони України вигнали російських окупантів з Київщини та інших північних регіонів. Тоді Сили оборони здобули свою першу визначну перемогу над загарбником, змусивши його тікати з-під Києва і з півночі України загалом. Російське командування вихвалялося, що візьме Київ за три дні, однак загарбники недооцінили силу українського народу та його війська. Виснаживши російські війська під Києвом, Сили оборони розпочали операцію з оточення ворожого угруповання. Саме це і змусило росіян тікати. Перемога під Києвом вберегла Україну від поразки, вона зірвала плани кремля знищити українську державність та вчинити масштабний геноцид як у Бучі у всеукраїнському масштабі.

Саме завдяки цій перемозі світу відкрилася правда про російські воєнні злочини і масові страти мирних мешканців у Бучі, Мотижині та інших населених пунктах України. Російська пропаганда й досі виправдовує втечу своїх військ нібито добровільним рішенням про “кардинальне скорочення військової активності”, погрожуючи новим наступом на столицю України. Але сьогодні Київ захищений набагато краще, ніж два роки тому. Створені потужні фортифікаційні укріплення, українські війська готові відбити будь-які російські спроби повторно вдертися з півночі.

А тим часом, в інтерв'ю CBS News президент України Володимир Зеленський розповів, що росія може готуватися до нового наступу наприкінці травня або в червні ц.р. «Наміри ворога ретельно відстежуються, а його можливості аналізуються. москві вже не вдасться приховати своїх планів. Ситуацію на сході стабілізовано. Вона краща, ніж 2-3 місяці тому. Проте росія має значну перевагу у кількості озброєння, боєприпасів та особового складу. Саме це становить загрозу нових спроб прориву українського фронту», – зазначив глава української держави.

Україна інформує партнерів про ступінь загрози широкого російського наступу та актуальні потреби в озброєнні, військовій техніці та боєприпасах. Допомога союзників і особливо США критично важлива для стримування росіян. Відсутність військової та фінансової допомоги США змусить українську армію відступати. А путін не планує зупинятися на підкоренні України. Російська агресія може поширитися і на інші країни, зокрема держави-члени НАТО. Щоб цьому завадити, росію необхідно зупинити тут, в Україні.

Проте Палата представників Конгресу США зможе розглянути питання надання допомоги Україні тільки після повернення з великодніх канікул 9 квітня. Обіцяна допомога США, яка передбачає $60 млрд, критично необхідна для оборони України від російської агресії. Процес ухвалення рішення безпрецедентно затягнувся. Верхня палата Конгресу Сенат ухвалила позитивне рішення ще 13 лютого, а загалом дискусії тривають із грудня минулого року. Після ухвалення всіх законопроєктів, які фінансують федеральний уряд США, Конгрес більше не має поважних причин затягувати процес надання допомоги. Кожний день зволікань обходиться Україні надзвичайно дорого. Гинуть українські захисники, цивільне населення, Росія винищує українські міста і села. Підтримка Києва і покарання агресора за військові злочини це те, що відповідає національним інтересам США і є передумовою збереження світового порядку, заснованого на верховенстві міжнародного права.

   Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010 -2017 рр.

Головна світлина – Володимир Зеленський та спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон/Офіс президента

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: