Денонсовані угоди в галузі освіти та науки насторожують білорусів-біженців

НОВИНИ 22.04.2022 Коментарі 0

Нещодавнє повідомлення про розірвання договорів про взаємне визнання й еквівалентність документів про освіту та вчені звання між Україною і Білоруссю викликав запитання серед біженців, які перебувають в Україні та почали тут обживатися. Основне, що турбує, чи зможуть вони працевлаштуватися в Україні з наявними у них документами про освіту, здобуту в Білорусі.

Зокрема, в ефірі «Еспресо» опозиційний до режиму лукашенка Сергій Бульба, який заснував патріотичний рух «Білий легіон» і через переслідування вимушено живе та діє в Україні, так прокоментував рішення українського уряду: «Це ключове, базове, ми були шоковані. Триває війна, кому це потрібно, навіщо?.. Уніфікація освіти – це для зближення, а не… Чесно, ми здивовані та не розуміємо».

Нагадаємо, 9 квітня Кабінет міністрів під час свого засідання денонсував міжурядові угоди про взаємне визнання й еквівалентність документів про освіту і вчені звання, співпрацю в галузі атестації наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, а також договір між урядом України й урядом Республіки Білорусь про співпрацю в галузі науки та технологій.

Угоду про взаємне визнання і еквівалентність документів про освіту і вчені звання підписали ще у червні 1998 року.

На сайті міністерства освіти та науки України причину розірвання документів пояснили так: «у зв'язку з підтримкою Республікою Білорусь безпрецедентної, відкритої, широкомасштабної збройної війни рф проти України, продовження дії цих документів не є можливим».

В умовах війни таке рішення має радше політичний, аніж прикладний характер. Найперше воно стосується учнів, студентів і науковців, які вирішили змінити місце навчання і продовжити його в іншій країні. Проте навіть після оголошення анулювання вищезгаданих угод, їхня дія припиниться аж через півроку. «Кожна зі сторін може припинити дію цієї угоди шляхом направлення іншій стороні письмового повідомлення. Дія угоди припиняється через шість місяців з дати отримання такого повідомлення іншою стороною», - йдеться у ст. 10 тексту угоди, опублікованій на сайті Верховної ради.

Також «у випадку припинення дії угоди, її положення будуть застосовуватись до зазначених у вищенаведених статтях документів, виданих до припинення дії угоди, і до тих, котрі прибули на навчання в Україну або у Республіку Білорусь до припинення дії угоди», а «отримані ними документи про освіту визнаватимуться еквівалентними відповідно до положень цієї угоди».

За інформацією сайту Sputnik, зараз білоруські дипломи про вищу освіту визнають у країнах СНД на взаємній основі. Це росія, Азербайджан, Казахстан, Вірменія, Молдова, Киргизстан, Таджикистан та Узбекистан. Також угоди про взаємне визнання дипломів Білорусь підписала з Польщею, Китаєм, Пакистаном, Еквадором, Венесуелою.

За інформацією білоруського медіа, у деяких країнах проводять визнання справжності іноземного диплома через процедуру апостилювання. Також нові працедавці можуть влаштувати спеціальні іспити для претендентів.

Цікаво, що лукашенко два роки тому заявляв про невизнання іноземних документів про освіту в Білорусі, бо «білоруським студентам в іноземних «вишах» промивають мізки».

До теми, 25 березня цього року Кабмін денонсував подібні угоди з росією - в галузі освіти та науки, у тому числі про взаємне визнання документів про освіту та вчені звання.

Скасування угод передбачає повне анулювання співробітництва у сферах культури й атестації наукових і науково-педагогічних співробітників вищої кваліфікації, а також взаємного визнання та еквівалентності документів про освіту і вчені звання.

Проте і в цій угоді про визнання еквівалентності документів про освіту і вчені звання у статті 17 сказано, що «вона припиняє свою дію після 6 місяців з дати отримання однією зі сторін письмового повідомлення другої сторони про такий намір».

До того часу, гляди, Україна переможе росію, а диктатор лукашенко устигне попроситися в бункер до путіна, де і знайде свій кінець.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: