День конституції Білорусі: два погляди на основний закон

ОКРЕМА ДУМКА 15.03.2024 Коментарі 0

15 березня у Білорусі відзначають День конституції. Проте на цю дату є щонайменше два погляди. У лукашенка її називають «революційним, прогресивним і справедливим документом». Тоді як лідерка демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська каже, що «лукашенко не просто розтоптав конституцію, а й зґвалтував і посадив».

Під час урочистостей у п’ятницю диктатор лукашенко чесно зізнався, що «ідейно та концептуально конституція суверенної Білорусі є наступником конституції Соціалістичної Радянської Республіки Білорусії – революційного, прогресивного та головне – справедливого документа».

Він також запевнив збрехав, що основний документ «дає можливість гідно жити, розвиватися, почуватися в безпеці, реалізувати найсміливіші плани та починання на рідній землі». Мовляв, так і має бути «в сучасній по-справжньому демократичній країні». У чому «бульбофюрер» вбачає демократичність своєї країни – залишається здогадуватися.

Натомість лідерка білоруських демсил Світлана Тихановська, яка 15 березня у Вільнюсі брала участь у Конференції, присвяченій обговоренню конституції Нової Білорусі перед 70-ма присутніми заявила:

  • У Білорусі більше 1 500 політв'язнів. Я би додала до них конституцію. Конституція – політв'язень №1. Вона стала першою жертвою режиму. Лукашенко не просто розтоптав нашу конституцію, він її зґвалтував і посадив».

За її словами, білоруси розуміють, що режим лукашенка – це глухий кут, але не знають про альтернативу. Частиною останньої і є проєкт нової конституції, яку створювали юристи, політологи і  правозахисники.

Оригінальну світлину з нагоди Дня конституції у ТГ-каналі «Вільна Білорусь» опублікував голова однойменного Благодійного фонду Олексій Францкевич і лаконічно підписав: «З Днём Канстытуцыі!».

Принагідно вітаємо громадсько-політичного діяча та волонтера, співзасновника Білоруського інформаційного фронту у Львові Олексія Францкевича з його Днем народження і бажаємо сил та, основне, позитивних результатів в усіх його численних справах.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: