Декілька кроків у Любліні

НОВИНИ 20.07.2023 Коментарі 0

Ні, це не про детектив. І не про екскурсію чудовим польським містом, яке подарувало у XVI столітті Європі Річ Посполиту, а у липні 2020 року стало місцем створення «Люблінського трикутника» Литви, Польщі та України. Мова про втілення в життя формули «1000 кроків» між Білоруссю та Україною, необхідної для порозуміння та перемоги.

На початку липня у Любліні зібралися два десятки представників та представниць громадського сектора Білорусі й України, які організували кампус «Організації громадянського суспільства України-Білорусі: порозуміння та співпраця для Перемоги». Його учасники дискутували й обговорювали напрями взаємодії, провели форсайт-сесію та серію дискусій. Важливо відзначити, що навіть визначення обопільних претензій між білоруським та українським суспільствами не спричинило конфліктних ситуацій, а зіграло роль діагностування суспільно-політичної ситуації у важливих для Балто-Чорноморського регіону суспільствах.

Серед очевидних досягнень – не лише відверте обговорення тематики, важливої для громадянського сектора, але і пошук можливостей для взаємодії. Зокрема, проговорювалося створення «крокоміра» для визначення зближення білоруського та українського суспільства через спільні заходи, дискусії, реалізовані проєкти. У цьому процесі громадянське суспільство Білорусі та України може виступати не лише арбітром, але активним учасником взаємодії між представниками наших народів.

Головним результатом заходу стало створення білорусько-українського комунікаційного майданчика, спрямованого на посилення взаємодії білоруських та українських громадських організацій. Серед пріоритетів – напрацювання спільних стратегій інформаційної протидії агресії Росії. Створено концепти спільних українсько-білоруських проєктів як на період війни, так і в повоєнний час. Організатор зустрічі – незалежний центр, створений групою білоруських професіоналів у сфері комунікацій – ставить на меті переведення подібних діалогів у постійний формат. Зустріч у Любліні проходила за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Євген Магда, політолог, директор Інституту світової політики

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: