Дайджест Білоруського інформаційного центру у Львові за тиждень (17.07 - 23.07)

НОВИНИ 25.07.2023 Коментарі 0

Силовики білоруського обєднання BELPOL відвідали Україну

Під час візиту проведено низку зустрічей і переговорів із білоруськими й українськими партнерами. Визначено напрями спільної співпраці з Полком імені Кастуся Калиновського й іншими партнерами, які займаються українсько-білоруським питанням. Також проведено низку зустрічей із представниками державних структур України, доведено інформацію про діяльність BELPOL щодо документування злочинів режиму лукашенка.

  • Чергове затримання білоруса за бажання вступити до Збройних Сил України

Провладний телеграм-канал повідомив про затримання у Бобруйську місцевого жителя, працівника зонального державного архіву. Чоловіка змусили зізнатися в тому, що він «хотів вступити до Збройних Сил України», проте не знав, як це зробити, тому вів різні листування. У повідомленні не сказано, чи справді чоловік зв'язався хоч із кимось, хто мав би стосунок до ЗСУ.

  • Білорусу загрожує 6 років позбавлення волі за 12-секундне відео з військовою технікою

Могилівський обласний суд 21 липня розпочав розгляд кримінального процесу проти 33-річного Руслана Ребківця. На початку січня 2023 року Руслан Ребківець їхав у пасажирському поїзді, коли поряд із залізничною станцією «Верейці» побачив вагони з російською військовою технікою. Згідно з матеріалами справи, він переслав відео в паблік «ВКонтакті» РУХ, визнаний владою Білорусі «екстремістським». Саме відео триває всього 12 секунд і на ньому нічого фактично не відбувається – склад з військовою технікою просто стоїть на станції. Через деякий час після цього співробітники КДБ по Могилевській області схопили його прямо на робочому місці. 33-річний осиповець працював на сільськогосподарському підприємстві «БНБК-АГРО».

  • У Білорусі судитимуть мертвих. Лукашенко підписав відповідний закон

Лукашенко підписав закон про зміни до кримінально-процесуального кодексу. Відтепер режиму дозволено переслідувати людей, які вже померли. Представниками померлих осіб можуть виступати їхні спадкоємці. Та навіть якщо родичі відмовляться, померлого фігуранта провадження все одно судитимуть і забезпечать «адвокатом». Судитимуть тих, кого вже немає в живих, за такими статтями як «геноцид» або «бездіяльність або надання злочинного наказу під час збройного конфлікту».

  • У Білорусь депортували тисячі українських дітей. Їх змушують говорити російською, вчити державний гімн окупантів, а також погано ставитися до власної держави

Хлопців і дівчат утримують у таборах, де над ними знущаються, промивають мізки пропагандою і змушують проходити військову підготовку. До організації цих злочинів може бути причетний самопроголошений очільник Білорусі олександр лукашенко, пише The Telegraph. За оцінками видання, з вересня 2022 року у білоруські табори примусово потрапили понад 2 000 українських дітей. Прогнозується, що до осені 2023 року їхня кількість сягне 3 000. Деяких дітей змушували пройти військову підготовку. «Світ має знати, що таку діяльність, яка є злочином, організував саме лукашенко. Ми вважаємо, що саме він є головною особою, яка відповідальна за насильницьке переміщення дітей у Білорусь», - заявив Павло Латушко, голова опозиційної групи «Національне антикризове управління», яка подала звинувачення у суд.

  • Європарламент закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Лукашенка через його причетність до незаконної депортації українських дітей

Депутати підкреслили, що ЄС має забезпечити кримінальне переслідування білоруських політичних і військових керівників, причетних до геноциду і злочинів проти людяності, скоєних під час російської війни проти України. «Оскільки МКС видав ордери на арешт президента рф володимира путіна та уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової, депутати Європарламенту закликають суд розглянути можливість видачі аналогічного ордера для олександра лукашенка», - зазначили в доповіді.

  • Тепер легально: у Білорусі створено навчально-бойові центри спільно із ЗС РФ. Рішення про створення УБЦ було ухвалено ще у березні 2021 року

17 липня РБ ратифікувала угоду з рф про створення та функціонування навчально-бойових центрів спільної підготовки військовослужбовців ЗС РБ та ЗС РФ (далі – НБЦ). Рішення про створення НБЦ ухвалили ще в березні 2021 року. Тоді повідомляли про плани створення трьох центрів – у Нижегородській і Калінінградській областях рф, а також Ґродненській області РБ. Відповідно до статті 4 проекту угоди про створення НБЦ, їх основними завданнями є: підготовка особового складу до виконання навчально-бойових завдань у рамках реалізованих програм спільної підготовки, обмін досвідом з питань бойового застосування діючих зразків військової техніки, навчання практичним навичкам роботи на зразках військової техніки ЗС РБ та рф, уніфікація.

  • Пригожин зареєстрував компанію в селі Цель, де знаходиться польовий табір, куди прибули та прибувають найманці ПВК «Вагнер»

Як з'ясувало видання reform.by, 19 липня 2023 року Могилівський облвиконком зареєстрував ТОВ «Конкорд Менеджмент і Консалтинг», а керівником зазначено Пригожина Євгена Вікторовича. Основним видом діяльності нової компанії заявлено «управління нерухомим майном».

  • «Сподіваюся, вони тут ненадовго». Видання «Наша Нива» поспілкувалося з жителями села Цель, де розбили табір вагнерівці

Мешканці Целі підтвердили, що вагнерівці оселилися в таборі, який облаштували в глибині військового містечка. Його територія обгороджена парканом з колючим дротом зверху. Під’їзну дорогу відремонтували найманці. Селяни називають вагнерівців «гостями». Коли стало зрозуміло, що вони оселяться в Целі, місцеве населення почали попереджати, що «перебування росіян у Білорусі – таємниця, і говорити про них заборонено». «Нам кажуть, що «гості» довго не протримаються. Ніби до зими простоять, а потім їх кудись відправлять. Ми самі на це сподіваємося. Попрощаємось без жалю», - каже жителька Целі. Наскільки відомо, ідеологи наказали місцевій пресі надати інформацію про те, чим займаються найманці в Білорусі, щоби заспокоїти населення.

  • Білорусь проведе спільні навчання найманців ПВК «Вагнер» і своїх військовихвпритул до кордону з Польщею

Тренування на полігоні «Брестський» анонсувало міноборони Білорусі. Раніше Польща на тлі прибуття до Білорусі «вагнерівців» посилила охорону кордону з країною, відправивши туди пів тисячі поліцейських – на додачу до п’яти тисяч прикордонників та двох тисяч солдатів, які вже були там.

Білоруський інформаційний центр у Львові

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: