Буданов розповів, як саме росіяни зривали «Зернову угоду»

РОЗСЛІДУВАННЯ 25.07.2023 Коментарі 0

Для вищого воєнно-політичного керівництва країни-окупанта підготовлено закриту підсумкову Доповідь «про роботу російської частини спільного координаційного центру в ході реалізації Ініціативи». Загалом текст документу присвячений технологіям, які застосовувалися для перешкоджання реалізації роботи зернового коридору і в підсумку призвели до остаточного розриву угоди.

Про це у телеграмі повідомив керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

«Згідно з доповіддю, так званий «спільний координаційний центр» бачив своїм головним завданням максимальне зменшення об’єму зерна, яке вивозилося в межах Зернової угоди. Зокрема в документі йдеться: «Якісна перевірка суден також була одним з ключових елементів стримування безконтрольного зростання експорту зерна з українських портів. При цьому діяльність російських інспекторів була побудована в суворій відповідності із розробленими методичними документами з організації проведення інспекції суден. За результатами проведених інспекцій було обмежено участь в Ініціативі для 46 суден і обмежені в русі 303 судна на загальний строк 342 доби».

Заходи зі зриву Зернової угоди були розбиті на декілька етапів. На першому, за ініціативи російського президента, було призупинено участь рф в ЗУ з 29.10.22 по 03.11.22. Згідно документу, це призвело до падіння об’ємів вивезення зерна з 4,2 млн в жовтні до 2,6 у листопаді. Наступний етап – заходи з обмеження допуску суден у порт Південний, зменшення кількості інспекційних команд (не більше двох), зупинки реєстрації зерновозів.

Ці заходи дозволили росіянам «ефективно стримувати кількість суден, що прямували в українські порти і значно обмежити об’єм вивезення продовольства з України, що в цілому призвело до неможливості Києвом експортувати близько 20 млн тонн вантажів». Росіяни звітують, що «найменша кількість продовольства, що експортувалась з українських портів 7,8 млн тонн припала на третій етап Ініціативи (з 19 березня до 17 липня 2023).

Окрему увагу звернули на зриві постачання зерна за програмою Всесвітньої продовольчої програми: «Припинені спроби українців використати чорноморську ініціативу для продовження так званої програми «Зерно з України» із залученням суден, зафрахтованих за лінією Всесвітньої продовольчої програми. Реєстрація таких суден проходила тільки після представлення письмових зобов’язань про неучасть в подібних акціях».

У підсумку автори Доповіді повідомляють: «Накопичений архів знань дозволить, при вирішенні подібних задач, досягнути високого рівня ефективності в найкоротші терміни».

Тож в разі продовження Зернової угоди, росіяни використовуватимуть весь накопичений «досвід» для ефективного зриву домовленостей.

Документ свідчить, що всі дії по зриву Зернової угоди – частина єдиного заздалегідь розробленого плану. А цілеспрямований обстріл української портової інфраструктури лише черговий крок в його реалізації", - сказано у повідомленні.

Довідка.

Ініціатива з безпечного транспортування зерна та харчових продуктів з українських портів, також відома як Чорноморська зернова ініціатива (коротко — «зернова угода») — є угодою між Росією та Україною за участю Туреччини та Організації Об'єднаних Націй (ООН), укладеною під час російського вторгнення в Україну у 2022 році.

Російське вторгнення в Україну, що триває з лютого 2022 року, призвело до повної зупинки поставок зерна з України, яка раніше була великим експортером. Документи були підписані в Стамбулі 22 липня 2022 року. Липнева угода створила процедури для безпечного експорту зерна з певних портів, щоб спробувати вирішити продовольчу кризу 2022 року. Станом на кінець жовтня з українських портів успішно вийшло понад 400 суден, які перевезли майже 9,5 млн тонн зерна та інших продуктів харчування.

Термін дії угоди закінчувався 19 листопада 2022 року, якщо її не буде продовжено. Переговори про його продовження велися за сприяння ООН протягом жовтня 2022 року. Однак Росія призупинила свою участь в угоді 29 жовтня через атаку безпілотника на російські військові кораблі в порту Севастополя. Росія відновила свою участь 2 листопада після посередництва Туреччини та ООН. Росія заявила, що Україна погодилася не використовувати зерновий експортний коридор для проведення військових операцій проти Росії, в той час як Україна заявила, що ніяких нових запевнень не було надано, оскільки Україна не використовувала і не буде використовувати коридор у військових цілях. (За Вікіпедією).

Фото – уночі проти 24 липня ворог завдав удару дронами Shahed-136 по портовій інфраструктурі Дунаю / ОК "Південь".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: