Чи виведе Качинський Польщу з ЄС ?

ОКРЕМА ДУМКА 24.05.2017 Коментарі 0

Це вже не перший скандал у відносинах між польською владою на чолі із лідером Партії Право і Справедливість Ярославом Качинським та лідерами Євросоюзу, але однозначно найголосніший. На вихідних на саміті голів урядів в Брюсселі очільник польського уряду Беата Шидло «шантажувала» голів урядів інших 27 країн Євросоюзу блокадою роботи Європейської Ради та не підписала прикінцевий документ про результати зустрічі.

        Особиста  війна колишнього голови польського уряду від  Громадянської Платформи Дональда Туска та сьогоднішнього «вождя» Польщі Ярослава Качинського вийшла на міжнародний рівень. Будучи головою Європейської Ради Дональд  Туск давав коментарі щодо внутрішнього конфлікту між владою та опозицією, зокрема, щодо недавніх подій навколо блокади парламенту та порушення владою прав журналістів. Засудивши дії влади як недемократичні та невідповідні європейським цінностям свободи слова та прав людини, Туск порушив неписане правило «нейтралітету», яке зобов’язує чинних чиновників  ЄС не втручатися у внутрішні справи країн-учасників союзу. Внаслідок чого отримав «асиметричну» відповідь від команди PiSу та скандал на перевиборах.

       Право і Справедливість на чолі із Ярославом Качинським в собі голови уряду Беати Шидло оголосили Дональду Туску війну в залі Європейської Ради. Напередодні ймовірного переобрання Дональда Туска на другий підряд термін головування в Раді  польська дипломатія почала шукати союзників для «зривання» цього процесу, вела навіть переговори із Великобританією про підтримку її «фінансово легкого» виходу із ЄС взамін блокади кандидатури від Польщі, тобто, чинного голови Ради.

       Такі дії мали свої наслідки. В результаті  голосування 27 країн проголосували за Туска і лише представник Польщі – проти. Більшість представників країн відкрито  і голосно  обурювалися позицією Беати Шидло, яка мала відтінок особистої помсти Ярослава Качинського. На що вона відреагувала, що «…Польща має свої принципи». У відповідь, вперше, на рівні голів уряду прозвучала погроза Польщі фінансовими санкціями. Президент Франції Франсуа Олланд відповів полячці : «Ви маєте принципи, а ми маємо структурні фонди…». Він чітко нагадав голові польського уряду, що Польща найбільше отримує дотацій із європейського фонду вирівнювання та солідарності.

      Підсумуємо. Ярослав Качинський є відвертим «євроскептиком», який у своїх виступах підкреслює , що Євросоюз вступив на дорогу свого розпаду. Йому б союзників шукати в умовах російської загрози, а він ще по сусідах «стріляє». Цікава політика. Недавно Качинський оголосив всім українцям, що Україна із Бандерою в Європу не увійде. Якось  Польща із своїми  героями, типу Йозефа  Пілсудського, та тривалою історією «пацифікації» та геноциду українців у міжвоєнний час у ЄС увійшла. Але тепер, за «вождівства» Качинського, має всі шанси  із ЄС «вилетіти».

 

Юрій Кміть, "Західний інформаційний фронт"

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: