Чи зупинить демографічна стратегія скорочення населення України до 28,9 млн у 2041 році?

АНАЛІТИКА 03.10.2024 Коментарі 0

Кабмін спробував узятися за найбільшу проблему України після війни – демографічну. Для цього була ухвалена і оприлюднена Стратегія демографічного розвитку країни на період до 2040 року.

Стратегія спрямована на подолання ключових демографічних викликів, що загострилися через війну. Реалізація Стратегії передбачена у 2024-2040 роках. Один раз на 3 роки до неї розроблятимуть операційний план.

Як і чому скорочується населення України

Документ також містить досить детальний перелік проблем і причин скорочення населення України.

Що стосується статистики. На момент проведення останнього Всеукраїнського перепису населення (5 грудня 2001 р.) чисельність населення нашої країни становила 48,5 млн. осіб.

За оцінкою Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи (нині Інститут демографії та проблем якості життя НАУ), на 1 січня 2022 р. чисельність населення України становила 42 млн осіб. А станом на липень 2024 року вона скоротилася до 35,8 млн осіб, у тому числі на територіях, на яких органи державної влади здійснюють свої повноваження у повному обсязі, — 31,1 млн осіб.

Вирішальний вплив має низька народжуваність: так у 2020 році (напередодні ковіду) сумарний коефіцієнт народжуваності становив 1,22 на одну жінку (майже удвічі нижче, ніж потрібно для простого відтворення населення – 2,2). Починаючи з лютого 2022 р. коефіцієнт впав до 0,9.

Відзначається також погіршення стану здоров’я населення, постійний стрес, а також висока передчасна смертність серед чоловіків, зменшення середньої тривалості життя (76 років для жінок і 66 років для чоловіків були ще у 2020 р.), масова вимушена еміграція за кордон, дисбаланс на ринку праці, демографічне старіння – на початок 2022-го люди віком 60 років і старше становили майже 25%.

Через ці причини чисельність населення України, за оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя Національної академії наук, до 2041 року може скоротитися до 28,9 млн. осіб, а до 2051 року - до 25,2 млн. осіб.

Які сценарії розвитку ситуації

У документі наголошується, що відтік населення в поєднанні із низькою народжуваністю, високою смертністю й воєнними викликами створюють небачені демографічні виклики для держави. Тож актуальна демографічна стратегія важлива, щоб забезпечити виживання українців як нації. 

При цьому можливих сценаріїв розвитку ситуації демографічних викликів є два: інерційний і сценарій змін.

Інерційний сценарій передбачає реалізацію політики держпідтримки населення із урахуванням поточної демографічної ситуації без запровадження додаткових інструментів впливу. В короткостроковому періоді він спричиняє поглиблення демографічної кризи. Тож чисельність населення України в кордонах 1991 року може знизитися до 28,9 млн осіб на 1 січня 2041 року.

Сценарій змін передбачає схвалення цілісної Стратегії, розробленої з урахуванням українського та міжнародного досвіду, із комплексними заходами і скоординованими діями усіх органів влади, спрямованими на забезпечення гідного рівня та якості життя кожному українцеві, створення умов для повернення громадян України із-за кордону, відтворення населення. Другий сценарій передбачає пом’якшення демографічної кризи, що може поліпшити демографічну динаміку: за цим варіантом чисельність населення може становити на 1 січня 2041 р. 33,9 млн осіб.

Стратегічними цілями в документі називають:

- Створення умов для міграційного приросту населення та зниження відтоку українців за кордон;

- Створення умов для збільшення народжуваності;

- Зменшення передчасної смертності;

- Адаптація до демографічного старіння та формування умов для активного довголіття;

- Розвиток можливостей для якісного життя.

Для досягнення цих стратегічних цілей визначаються конкретні завдання і заходи, строки та індикатори виконання. А план заходів на  2024-2027 рр. планують створити протягом найближчого місяця.

Як нам вижити

Як і будь-яка стратегія, цей документ окреслює проблеми і визначає напрямки майбутньої роботи. Дехто уже встиг охрестити демографічну стратегією «набором хотєлок». Однак в таких глобальних питаннях, як відомо, правильний діагноз – добра половина справи.

«Цей документ – про складні рішення складних довгострокових проблем. Як правило, про таке не хочуть нічого чути ні громадяни, ні політики: їм давай швидкі прості рішення на короткому горизонті. Війна ще більше скорочує наш горизонт, а водночас ставить нас перед ще складнішими й більш довгостроковими проблемами. І нарешті знайшлися люди (Мінсоцполітики), які взялися відверто говорити про ці проблеми», - написав на своїй сторінці у FB викладач і візіонер Валерій Пекар.

На його думку, тепер від нашої реакції залежить, як піде далі: адже яку поведінку ми стимулюємо, таку й маємо. Якщо зараз засудити тих, хто говорить про складні болючі речі (за архаїчним принципом «вісник поганої новини має бути страчений») – тоді більше ніхто не скаже нам неприємної правди. Якщо ж почати серйозну суспільну дискусію про складні болючі речі – буде більше правди й більше якісно ухвалених складних рішень.

«Демографічна стратегія – це про те, як нам реалістично вижити в довгостроковій перспективі. На жаль, ваше пристрасне кохання сьогодні ввечері не матиме позитивного впливу на ринок праці в перспективі 10-15 років. Нам треба навчитися думати й говорити про складні довгострокові речі», - переконаний Пекар.

Світлина: з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: