Чи мають право працівники ТЦК та СП перевіряти документи: військкомам нададуть ще більше прав 

РОЗСЛІДУВАННЯ 03.12.2023 Коментарі 0

На другий рік війни в Україні особливої складності набули питання, пов'язані з мобілізацією. З одного погляду, захист Батьківщини – це конституційний обов'язок, а з іншого – не бракує тих, хто під надуманими приводами намагається ухилитись від виконання цього обов'язку.

Саме на цьому тлі у Львівській області почастішали випадки так званої примусової мобілізації. Відтак, працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП)  звинувачують у перевищенні повноважень і негідній для військовослужбовця поведінці. Численні відео у соцмережах про те, як у автівки «пакують» чоловіків призивного віку, викликають соціальне збурення. 

Щоби врегулювати ситуацію і запобігти конфліктам, комендант Львівської області, керівник апарата Львівської обласної військової адміністрації Тарас Грень 17 листопада цього року підписав наказ, відповідного до якого всі військовозобов’язані віком від 18 до 60 років на час дії воєнного стану повинні мати при собі документи, що посвідчують особу, документи про прописку, а також військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Також працівників Львівського ТЦК і СП уповноважили перевіряти наявність документів.

Поява наказу також викликала суспільний резонанс.

Ми звернулися до кваліфікованого адвоката із практичним досвідом роботи в цій темі, який побажав залишитися анонімним, про надання редакції ІА Західний Інформаційний Фронт правового аналізу наказу ЛОВА № 1 від 17.11.2023 про перевірку документів.

Отож наказ прийнятий на підставі рішення та у відповідності до таких нормативно-правових актів. Насамперед йдеться про розпорядження начальника Львівської обласної військової адміністрації від 17.11.2023 № 20/0/5-23 «Про введення в дію рішення Ради оборони області», з метою належного виконання заходів мобілізації на території Львівської області.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про оборону», виконавчі органи сільських, селищних, міських рад у галузі оборонної роботи забезпечують організацію та участь у здійсненні на відповідній території заходів, пов'язаних з мобілізаційною підготовкою, територіальною обороною та цивільним захистом.

Саме ж рішення Ради оборони Львівської області є документом службового користування, тобто з обмеженим доступом, відповідно до вимог Типової інструкції про порядок ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію. Типова інструкція затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 р. № 736. В умовах воєнного чи надзвичайного стану перелік відомостей складається з урахуванням тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, встановлених Указом Президента України про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні, затвердженим Верховною Радою України.

Рада оборони Львівської області створена на виконання Указу Президента України, який затверджений Законом України  № 2102-IX від 24.02.2022. Указом передбачено, що органам місцевого самоврядування утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану. Рада оборони Львівської області є колегіальним органом, яким приймаються рішення.

Щодо перевірки документів та обов’язку їх мати при собі

Згідно з п. 7 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану:

  • перевіряти у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, документи у осіб ;
  •  в разі потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України;

Варто зазначити, що чітких підстав, визначених Порядком перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1456, в наказі коменданта не визначено. Саме тому уповноважені особи повинні керуватися загальними нормами законодавства .

Порядок визначає механізм перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, крім обмежень, визначених Конституцією України.

Цим Порядком визначено, що перевірка документів в осіб, огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян здійснюється лише після введення воєнного стану в межах території та у строки, зазначені в указі Президента України про введення воєнного стану, на підставі наказу військового командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення).

Відповідно до п. 5 даного Порядку, право на проведення перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта.

Правовий статус та право на перевірку документів працівниками ТЦК та СП

Відповідно до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 р. № 154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Безпосереднє керівництво територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки і контроль за їх діяльністю здійснюють відповідні оперативні командування, а загальне - Командування Сухопутних військ Збройних Сил, яке узгоджує основні питання діяльності територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з відповідними структурними підрозділами Генерального штабу Збройних Сил та Міноборони.

Штати та штатний розпис територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки затверджуються начальником Генерального штабу Збройних Сил.

Особовий склад територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також транспорт і матеріально-технічні засоби зазначених територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки утримуються за рахунок кошторису Міноборони.

Також відповідно до Закону України «Про оборону» територіальний центр комплектування та соціальної підтримки є органом військового управління.

Отже, виходячи з аналізу вищевказаних нормативно-правових актів, територіальний центр комплектування та соціальної підтримки є органом військового управління Збройних сил України. Це надає їм право проводити перевірки документів в осіб та вчиняти інші дії, визначені у пункті 5 Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1456,  та узгоджується з нормами статті 8 Закону України «Про воєнний стан» та статті 15 Закону України «Про оборону».

Водночас зазначимо, що остаточну крапку у справі про права працівників військкоматів, вочевидь, буде поставлено після ухвалення законодавчих змін.

Звичайно, це трохи дивно, коли  в Україні про потребу таких законодавчих змін заговорили тільки на другий рік повномаштабної війни. Якби правові колізії були б усунуті вчасно, то наказ коменданта Львівської області став би буденною річчю, а не резонансною подією.   Маємо на увазі ось що. Недавно секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявив (цитуємо за Укрінформом ): «Зараз багато питань з боку з боку тих громадян, кого вони намагаються мобілізувати. По факту ТЦК не має жодних прав зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати в неї документи. Поліція іноді відсторонюється від цього, щоб не стати якимось центром скандалу, щоб людину не притягати. І можна зрозуміти і поліцейських, і ТЦК, в яких стоять плани; і людей, яких незаконно намагаються притягнути. Але у яких є відповідальність, відповідно до Конституції, — захищати країну», — заявив Костенко.

Також він повідомив, що законопроект, який розроблять до кінця року за участі Міноборони й Генштабу, розширить права ТЦК.

«Вони зможуть також вести і аудіо, і відеозаписи. Вони зможуть перевіряти приписні і документи, наскільки я пам’ятаю», — сказав він.

А ще раніше голова фракції "Слуга народу", голова підкомітету з питань нагляду за діяльністю державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронних органів, правоохоронних органів спеціального призначення та розвідувальних органів Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія. Зокрема, у телеграмі повідомив: «Останнім часом багато інформації щодо вдосконалення процедури мобілізації й демобілізації

Десь це просто чиїсь ідеї, без консультацій з військовими. Десь – нотатки з обговорень, які постійно проходять у Комітеті з питань нацбезпеки. 

Щоб зупинити цей шквал, змушений трохи привідкрити завісу над тим, про що ми дискутуємо на Комітеті.

Зараз ми намагаємося розробити комплексний документ, який би стосувався таких питань:

  • Що робити з людьми, які вже 2 роки воюють без ротації?
  • Чому не можуть демобілізуватися інваліди 1 і 2 груп?
  • Бійці, які пройшли полон, зараз не мають можливості демобілізуватися.
  • Є військові з онкологічними захворюваннями, які дуже обмежено можуть виконувати завдання, і питання з ними треба юридично вирішити.
  • Врегулювати питання з призовним віком.

До кінця року за участі Міноборони і Генштабу плануємо розробити комплексний документ, який має дати відповіді на всі ці питання. Коли щодо нього буде консенсус – він буде винесений у зал», - написав Арахамія.

Довідково

24 листопада Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки. За її наслідками, він поставив завдання головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, міністру оборони Рустему Умєрову та іншим представникам уряду презентувати комплексний план щодо проведення мобілізації в Україні. План має бути представлений наступного тижня.

Як повідомив Володимир Зеленський, на Ставці були розглянути такі питання:  мобілізація, демобілізація, ТЦК, ВЛК, ротація, строковики.

Перше фото – скріншот з відео, на якому у Львові військкоми «пакують» чоловіка в авто.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: