«Будзьма Беларусамі!» - цікавий відеопроект про історію білорусів

НОВИНИ 13.05.2023 Коментарі 0

Про спільну минувшину у складі одного Великого князівства Литовського  мало знають як білоруси, так і українці. Центр білоруських комунікацій (ЦБК) звернув увагу на культурницький проект на YouTube «Будзьма Беларусамі!». Він розповідає не лише про історію білорусів, а й дає ширше бачення взаємостосунків з народами-сусідами, тлумачення історичних подій і взаємовпливів на культуру один-одного.  

- І українці, і білоруси недостатньо знають історію Великого князівства Литовського – не зважаючи на те, що землі обох держав колись були єдині в його межах, - йдеться у тексті ЦБК. - В українській історії в тому вигляді, в якому викладають у школах, литовсько-руський період – майже біла пляма, згадана хіба побіжно. Тільки що була домонгольська Русь – і вже раптово козацтво. Стрибок через добрі триста-чотириста років Пізнього Середньовіччя та Ренесансу.

У білоруському історичному просвітництві інша проблема: для нинішньої влади воно занадто ототожнюється з опозицією, а отже не стільки схвалюється, скільки інколи терпиться.

Виправити вищеописаний стан і розповісти білорусам про їхню історію намагається проект «Будзьма Беларусамі!».

У ньому – розповіді про історію Білорусі й України, культуру та мови наших народів.

«Українці з цього проекту можуть винести дещо про власне минуле – показане з боку найближчих сусідів – так і краще зрозуміти, що ж за народ живе на північ від нас», - зазначає ЦБК.

Інші цікаві відео з каналу «Будзьма Беларусамі» можна переглянути на YouTube

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: