Виставка медальєрів – у Болгарському консульстві у Львові

ФОТО 05.07.2024 Коментарі 0

Виставка «Літопис епохи в медальєрстві Василя та Миколи Гурмаків» відкрилася днями в актовій залі в будинку консульства Болгарії у Львові, що на вулиці М. Крушельницької, 2 (у парку Івана Франка).

Український скульптор, професор кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв Василь Гурмак разом зі своїм сином Миколою представили на огляд відвідувачів низку своїх робіт із медальєрного мистецтва.

Скульптурний жанр медальєрства, за словами Василя Гурмака, має риси, що зближують його із традиційним мистецтвом. Твори медальєрного мистецтва розраховані не просто на відсторонене споглядання, а й на тактильні відчуття.

«Ми не лише беремо в руки медаль або монету, відчуваючи їх вагу, рельєф, температуру, але й запитуємо їх про те, варто чи ні зробити той чи інший крок (підкидання монети є традиційною формою звертання за порадою до Юнони Монети)», - написав Василь Гурмак в одній зі своїх праць «Етнографічна тематика у медальєрному мистецтві».

Василь і Микола Гурмаки у співавторстві з архітектором Андрієм Лисенком є авторами ґрунтовного видання «Медальєрство». Книга насичена великою кількістю ілюстративного матеріалу й охоплює весь складний процес медальєрства: історію, задум й ідею створення медалі, технічні аспекти появи мистецького твору. Видання цікаве не лише для науковців, викладачів та студентів, а й широкого кола фахівців і читачів
Відкриттю виставки посприяв віце-консул Болгарського консульства у Львові Михайло Васильович Гук
Михайло Гук і Василь Гурмак 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: