Білоруський політик пояснив, хто та за яких умов може виплатити Україні репарації за злочини лукашенка

АНАЛІТИКА 11.07.2023 Коментарі 0

Допоки при владі лукашенко, навіть саму розмову про репарації, контрибуції чи інші форми компенсацій вести безглуздо. Лукашенко точно нічого не компенсовуватиме Україні.

Про це у своєму відео на YouTube сказав голова Народного антикризового управління (НАУ) і представник Об’єднаного перехідного кабінету демократичних сил Білорусі Павел Латушко.

За його словами, ця тема не втрачає своєї актуальності та викликає бурхливі обговорення. Разом із тим, білоруський політик вважає її справді важливою. Відтак він сформулював ключові моменти та питання, без вирішення яких дискусії про компенсації так і не перейдуть з емоційної до практичної площини.

1. Допоки при владі лукашенко – розмов про репарації, контрибуції чи інші форми компенсації вести безглуздо. Лукашенко абсолютно точно нічого не буде компенсовувати Україні. І це потрібно чітко розуміти, щоби не мати ілюзій.

2. Ми виходимо з того, що лукашенка на момент вирішення питання про репарації при владі не буде. Якщо сам режим збережеться в особі, наприклад, наталії кочанової або ж на зміну лукашенкові прийде інший проросійський наступник чи російський ставленик – розмова про компенсації просто не має сенсу.

3. Говорити про репарації можна лише з цивілізованим демократичним урядом незалежної Білорусі, який, на відміну від росії та режиму лукашенка, поважає міжнародне право.

4. Щоби право на компенсації настало, потрібне рішення трибуналу, який і встановить відповідальність Білорусі за агресію. Поки що ми не бачимо, щоби питання трибуналу щодо Республіки Білорусь, де державу незаконно узурпував режим лукашенка, обговорювали так само широко та відкрито, як питання компенсацій.

5. Після проведення міжнародного трибуналу і зміни влади в Білорусі на демократичний уряд, він, дотримуючись норм міжнародного права, має виконати відповідні рішення трибуналу. Відповідно важливо починати обговорення питання не з кінця, а з початку.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: