Білорусам доведеться протистояти російській імперії, - Віра Хортон

ВІДЕО 24.08.2022 Коментарі 0

Віра Хортон сьогодні – одна з найактивніших у білоруській діаспорі Великобританії. Перед цим було 10 років навчання у Мінському державному університеті, народження дітей, 5 шлюбів і 20 років відносно спокійного і творчого життя у Лондоні. Окрім роботи за фахом – співрозмовниця Білоруського інформаційного центру (БІЦ) працює режисеркою й акторкою – Віра Хортон бере активну участь у громадсько-політчиному житті білорусів за кордоном.

Вона каже, що події дворічної давнини – масові протести проти фальсифікації на президентських виборах, сколихнули білорусів та пробудили в них національну свідомість, самоідентифікацію і патріотичні почуття. Різкий перелом стався на тлі своєрідного хамелеонства – за кордоном білоруські емігранти швидко пристосовувалися й асимілювалися до тамтешнього середовища.

Членкиня Ради директорів Білоруського жіночого фонду та Форуму демократичних сил Білорусі розповіла і про причини поразки протестувальників. Саме цими днями минає два роки, як самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко вийшов із автоматом у руках до мітингувальників…

У розмові з журналістом БІЦу Віра Хортон також розказала про політичні шляхи білоруських опозиціонерів, що розійшлися, поділилася думками про можливість об’єднання між політичним табором Світлани Тихановської та Форумом демократичних сил Білорусі, джерела фінансування опозиційних сил і їх прозорість.

«Треба створювати демократію – звідкись вона повинна вирости, ця демократія. Потрібно змінити дискурс на демократичніший, прозоріший. Потрібно пояснити людям, що буде, коли, наприклад, ми візьмемо владу, що для них це означатиме. Як ми з росією будемо співіснувати, як ми її відсунемо, хто нам у цьому допоможе – бо це буде велика проблема. Вона як була 1996 року, коли Шарецький тоді (голова Верховної Ради Республіки Білорусь ХІІІ скликання Семен Шарецький, - БІЦ) врізався у цей камінь російської імперії. І нам також доведеться протистояти, так як зараз українці, з росією. Не може бути, бо вже 230 років це триває в часовому вимірі. Нам потрібно буде цю проблему вирішити – як?!» - каже Віра Хортон.

  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: