Путін і лукашенко домовляються про політичний прихисток, - Юрій Кміть

АНАЛІТИКА 14.06.2024 Коментарі 0

На кордонах Білорусі та Польщі іскрить – нелегали встановлюють рекорди зі штурмів, а нещодавно вбили польського солдата. Водночас відбуваються спільні ядерні навчання Білорусі та росії. Із чим пов'язаний цей виток ескалації? Про це і не лише сайт Charter97.org спілкувався з головою української громадської організації «Західний інформаційний фронт», співзасновником Білоруського інформаційного центру у Львові Юрієм Кмітем.

«Путіну не залишилося нічого іншого, як зробити хід лукашенком»

— Усе дуже просто, це відповідь на останні рішення Байдена про зони застосування американського озброєння на території росії. Триває шахова партія між американським президентом і російським диктатором, малюють нові «червоні лінії». Байден має показати перед виборами результат, він має показати, що є переможцем у війні з путіним. А путіну не залишилося нічого іншого, як зробити хід лукашенком.

Лукашенко відіграє роль такої «шістки» при кримінальному авторитеті у вигляді росії. У Китаю роль «шістки» виконує Північна Корея, для Ірану – це «Хезболла» та ХАМАС, а росія з цією метою використовує білоруський режим. Коли вона не хоче діяти під своїм прапором, то робить хід Білоруссю і починає робити якісь неприємні речі опоненту, а в даному випадку – Америці та Заходу.

Байдену треба показати результат – чи мирний договір щодо України, чи перемогу у вигляді якихось ударів, чи повернення Києвом окупованих територій. Але особливо видимого результату поки що немає, і Байден піднімає ставки, він дає більше зброї, більше техніки.

«Лукашенко не хоче воювати з Україною, доки не закінчить свою війну із Заходом»

Що може запропонувати росія, якщо не брати до уваги лукашенка? Чергове збільшення кількості рухів у бік використання ядерної зброї? Ніхто не буде використовувати ядерну зброю, це зрозуміло, це всього лише шантаж. Але лукашенко заявив, що не хоче воювати з Україною, поки він не закінчить свою війну із Заходом, насамперед – з Литвою та Польщею.

Путін це використовує: «Ах, ти хочеш із Заходом воювати? На, будь ласка, уперед. Нервуй Польщу, роби провокації проти Литви. Працюй на «союзну державу», відпрацьовуй гроші, які тобі Росія дає». Ось так. Просто лукашенко відпрацьовує російське фінансування.

«Росія - це корабель, що тоне»

— Чи є можливість Лукашенку та Путіну ще більше піднімати ставки?

— Рівень провокацій далі не матиме якогось розвитку, може змінюватися лише їхня кількість. Як би лукашенко не грав ідіота, він розуміє, що росія – це корабель, що тоне. Останні економічні дані та виступи на Петербурзькому економічному форумі говорять про те, що в росії дуже серйозна економічна криза.

Я би ще наголосив на одному важливому феномені: на росії вперше відкрито заговорили про погіршення економічних показників, проблему з інфляцією та інші проблеми з економікою через війну. Якщо подивитися на виступи на економічному форумі, то вони будуть сумними та доволі правдивими.

Що це означає? Ми повіримо, що в росії, такій закритій диктаторській державі, з'явилася прозорість, перемогла демократія і чиновники почали говорити правду своєму народові? Ні, це не правда. Це так просто не станеться, тому що на росії інформаційна диктатура. Путін обрав новий тренд у своїй внутрішній політиці – вони починають говорити про проблеми в економіці, щоби підготувати населення до експропріації грошей.

«Це добре для України та справжньої Білорусі»

Наступним кроком після того, як російському народу озвучили інформацію про погану ситуацію з економікою, буде збільшення фінансового тиску на бізнес та простих громадян, щоби вони поділилися коштами для фінансування війни. І ось ці новинки, ноу-хау, які інформаційно пішли після форуму в Петербурзі, означають лише одне – росія розпочинає забирати гроші у простих громадян, бо олігархи свої гроші не віддадуть, вони товаришують із владою. Тому душитимуть малий і середній бізнес, простих громадян.

Це для нас добре, для України і справжньої Білорусі, бо нарешті на третій рік війни прості росіяни, які залишалися нейтральними, відчують, що війна є. Раніше путін дотримувався тактики, щоби війна в Україні не торкалася більшості російського населення, а була на відстані, така собі колоніальна війна – втрат немає, з фінансами все супер, ВВП зростає.

Але виявилося, що цю картинку неможливо довго зберігати, бо гроші закінчуються, зростання ВВП за рахунок військового виробництва не додає вартості в економіці. А чому не додає? Тому що все, що вони виробляють, знищується у війні, воно не прокручується в бізнесі, не додає якихось відсотків. Усі фінанси йдуть на те, що відразу знищують. Це замкнене коло, яке зменшує можливості економіки.

«Переговори для росії будуть життєво необхідними»

Тут нова ситуація – путін змінює внутрішню економічну політику, він тепер вичавлюватиме гроші зі середнього бізнесу і простих громадян. І це відчув ринок, у них розпочалося дуже різке зростання курсу долара та євро. І останнє ноу-хау, що американці не дозволяють торгувати на мосбіржі валютою, - це один із кроків, спрямований на придушення російської економіки.

2024-ий – це єдиний рік на росії, коли вона ще може продемонструвати якісь можливості на фронті, використовуючи свої запаси. Наприкінці цього року можливості росії різко зменшуватимуться. Це все призведе до того, що кремль різко захоче вести перемовини. Ми на шляху до того, що Байден свого досягне, Україна свого досягне. Можливо, на кінець 2025 року ми підійдемо до ситуації, коли переговори для росії будуть життєво необхідними, коли ми говоритимемо про такі переговори, в яких враховуються українські інтереси, а не інтереси агресора.

«Протистояння з росією розписане по днях та хвилинах»

— Які конкретні кроки ще може зробити Захід, щоби наблизити цей момент?

— Якщо добре придивитися, то складається враження, що американці контролюють військове протистояння між Заходом і росією на території України (так російську агресію оцінюють деякі експерти), воно розписане по днях та хвилинах. Іде повільне придушення росії тактикою удава, щоб вона повільно задихалася і поступово знищувалася, але не змогла завдати якоїсь шкоди НАТО чи сусіднім країнам через неконтрольоване застосування ядерної зброї. Задушити, та не воювати з нею.

На жаль, це відбувається за рахунок України, українських героїв, української армії. Але це тактика, яка дозволяє контролювати ситуацію. Захід воює з росією, із російською агресією в Україні, контролюючи ескалацію самої росії. Путіна це сильно злить, він незадоволений, він звикнув, що це він контролює ескалацію. А тут уперше за останні 20 років він утратив цей контроль. Зараз це робить Макрон, Байден, робить Шольц, це вони контролюють процес більшої ескалації війни.

«Байден видав узагалі неймовірну річ»

Що може запропонувати Захід? А він і надалі продовжує працювати, ми спостерігаємо озвучення подальших кроків. Макрон пропонує додаткові літаки Mirage. Це крок? Крок. Великобританія та інші країни дозволяють бити своїм озброєнням по законних цілях на всій території росії.

А Байден видав узагалі неймовірну річ: «Я забороняю бити по кремлю». Але це тільки по кремлю, по інших місцях – ні. І то тут можна додати, що поки що забороняє, тому що всі речі, які він озвучував раніше, він скасовує. Спершу нам не давали танки Abrams, нам не давали РСЗВ HIMARS. А що ж тепер? Дали і «Абрамси», дали і «Хаймарси», нещодавно дали ракети дальньої дії. А що це означає? Що не дадуть «Томагавки»? Думаю, що наступними можуть дати саме їх.

«Путін уже домовляється про політичний прихисток»

Таблиця зростання ставок в Америці та НАТО ще дуже велика, на відміну від можливостей росії. Тільки ядерна зброя, але й то вони вже використовували цей шантаж. Чому путін зараз збирається їхати до Північної Кореї? Та тому що з усіх союзників, які можуть йому давати зброю, Пхеньян робить це відкрито та без обмежень. А по-друге, путіну не доводиться розраховувати на те, що Китай чи Іран сховає його самого та його доньок у разі програшу у війні, повстання, революції чи якогось путчу в росії. Лише Північна Корея із ядерною зброєю може фактично дати політичний притулок російському диктатору. Путін уже домовляється про політичний притулок.

Я так розумію, що лукашенко домовлявся із Саудівською Аравією чи з Об'єднаними Арабськими Еміратами, він десь там свої фінанси пакує. Він не довіряє нікому із російських союзників. Він не домовляється з Іраном про політичний притулок, не домовляється з Китаєм, бо розуміє, що для них власні інтереси є дорожчими, у разі чого вони можуть видати лукашенка. Тому він на фінансових умовах домовляється з арабськими країнами.

«Тільки білоруський народ є носієм суверенності та ідеї незалежності Білорусі»

— Прикметно, що президент України Володимир Зеленський декілька разів заявляв про європейське майбутнє Білорусі. Під час конференції в Німеччині Зеленський сказав, що настане час для вільної та європейської Білорусі. Який сигнал надсилає український президент?

— Зеленський посилає сигнал білоруському народу в самій Білорусі. На жаль, співпраця України з частиною білоруської демократичної опозиції, швидше, безрезультатна та негативна, ніж позитивна.

Дуже сумно, але частина так званої білоруської опозиції зайнята порожнім набиванням собі ціни, діяльністю заради діяльності. Вони не думають про захист Білорусі чи звільнення країни від агресора, вони просто займаються влаштуванням свого життя.

«Скоро настане час, коли білорусам треба буде сказати своє слово»

На жаль, такі люди є і в Україні, і на Заході, у країнах Євросоюзу та навколо Білорусі. Зеленський розуміє, що лише білоруський народ є носієм суверенності та ідеї незалежності Білорусі, що здебільшого він не підтримує війну, не хоче бути під росією. Ми це знаємо, тому Зеленський подає сигнал білоруському народу, який читає, бачить і розуміє, що відбувається: «Для вас настає час можливостей. Готуйтеся, скоро настане час, коли вам треба буде сказати своє слово».

З огляду на всю ситуацію з диктатурою, режимом, репресіями, політв'язнями, я розумію, наскільки складно висловлювати зараз свою думку. Але настане такий час, коли росія перебуватиме у кризі, а лукашенківська диктатура перебуватиме у страху. Силовики не зможуть більше підтримувати лукашенка, котрий утримує владу проти волі свого народу. І тоді не знадобляться жодні білоруські військові формування з території України, не знадобиться українське військове втручання. Сам білоруський народ скаже своє слово, вийде на вулиці і зробить потрібні політичні речі – страйк і таке інше. А силовики не зможуть протистояти цьому, це нормальний революційний процес. Зеленський звертає увагу білорусів, що скоро цей час настане.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: