БФ «Вільна Білорусь» створив Білоруський центр національної пам’яті в Україні

НОВИНИ 17.10.2023 Коментарі 0

В Україні працюватиме Білоруський центр національної пам’яті. Громадська організація співпрацюватиме з Українським інститутом національної пам’яті та вищими навчальними закладами.

Про це Радіо Свобода розповів голова Благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

«Це об’єднання проукраїнських білоруських сил. Ми створили центр, щоби зберегти пам’ять про білоруських героїв, які з 2014 року пліч-о-пліч з українськими воїнами захищають весь цивілізований світ від російської імперії, пам’ять про тих білорусів, які віддали своє життя за європейський вибір і цінності. Цю пам’ять ми маємо зберегти для майбутніх поколінь», – цитує Олексія Францкевича Радіо Свобода.

Білоруський центр національної пам’яті в Україні займатиметься освітньою, науково-дослідницькою і гуманітарною діяльністю. Зокрема, поширюватиме інформацію про білоруських добровольців, які сьогодні воюють в Україні проти росії, про білорусів-учасників Революції гідності, розповідатиме світовій спільноті про злочини режиму лукашенка в Білорусі, допомагатиме родинам білоруських воїнів-добровольців, репресованим, організовуватиме виставки.

До слова, БФ «Вільна Білорусь» послідовно працював у цьому напрямку – виставка «З Україною в серці» побувала в багатьох містах України та за кордоном.

У понеділок, 16 жовтня, її відкрили у головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Своїми враженнями про виставку з читачами у FB поділився медіаексперт, публіцист та історик Роман Кабачій. Далі подаємо його текст.

- Досі під враженням від відкриття виставки «З Україною в серці» про білорусів, що віддали життя в російсько-українській війні, і до організації якого певною мірою б1ув залучений. Хто буде поруч Червоного корпусу, загляніть.

16 жовтня у холі головного корпусу Київського Національного університету імені Тараса Шевченка відкрито виставку «З Україною в серці», що представляє білорусів, загиблих у протистоянні України з Росією. Організатором виставки є благодійний фонд «Вільна Білорусь», який очолює Олексій Францкевич.

Ректор КНУ ім. Т.Шевченка Володимир Бугров (ліворуч) подарував керівникові БФ «Вільна Білорусь» Олексієві Францкевичу «Кобзар»

На виставці представлено портрети та біографії громадян Білорусі та народжених у Білорусі громадян України, що віддали своє життя в 2014-2023 роках: від Михайла Жизневського, що став однією з перших жертв Революції Гідності, до Едуарда Лобова, що загинув у 2023 р. під Вугледаром. Серед них – два Герої України (посмертно) та два носії ордену «Народний Герой України».

Відкриваючи виставку, ректор КНУ ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров зазначив, що вбити клин між нашими спорідненими народами, що мають спільну спадщину ще з часів Київської Русі та Великого Князівства Литовського, Росії не вдасться.

Народний депутат Вадим Галайчук, член міжфракційного об’єднання «За демократичну Білорусь», розповів що в українському парламенті зараз думки поділені поміж визнанням Білорусі окупованою територією та визнанням Білорусі країною-агресором. Об’єднання, яке представляє Галайчук, виразно розділяє проєвропейські прагнення білоруського народу від злочинного режиму Лукашенка.

Олексій Францкевич подякував Університету за можливість експозиції виставки «З Україною в серці» в його стінах та анонсував створення в Україні Білоруського центру національної пам’яті.

На відкритті виставки взяли слово дружини двох загиблих за Україну білорусів, одна із яких звернула увагу на те, що для її чоловіка (позивний «Естонець») було головним те, що вони в Україні живуть «у вільній державі», і що відкриття цієї виставки – це про волю і свободу, і що вона вдячна долі, за те що в її житті трапився такий чоловік.

Білоруський вояк позивний «Кусь» відзначив, що належить до тієї частини білорусів на українському боці, котрі вважають перемогу України етапом до визволення Білорусі. «Якщо ми зупинимося і імперія не перестане існувати, ми перекладемо війну на плечі наших дітей», - сказав «Кусь».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: