25 серпня – річниця відновлення Незалежної Білорусі

НОВИНИ 25.08.2024 Коментарі 0

33 роки тому Республіка Білорусь офіційно набула статусу Незалежної держави після розвалу Радянського союзу. Щоправда, через відносно нетривалий період часу втратила її, не зумівши замінити президента лукашенка, який укорінився у президентському кріслі далекого 1994 року.

Проголошенню Верховною Радою Білорусі Декларації про державний суверенітет передувала Декларація про незалежність тоді ще Білоруської радянської соціалістичної республіки (27 липня 1990 року). Ключову роль у цьому відіграли опозиційні депутати Білоруського народного фронту на чолі із Зяноном Пазьняком.

Перед початком сесії, коли проголосували Декларацію про державний суверенітет, група депутатів від БНФ через пряму телетрансляцію закликала мешканців Мінська вийти на площу перед Будинком уряду. Тоді зібралися тисячі мінчан.

Комуністи, які мали в Раді більшість, погодилися з вимогами депутатів БНФ. Тодішній голова парламенту подав у відставку, а діяльність компартії зупинили.

Опісля Білорусь почали визнавати держави у світі.

У вересні 1991 року Верховна Рада ухвалила перейменувати БРСР на Республіку Білорусь. Державними символами стали біло-червоно-білий прапор і герб «Пагоня».

З нагоди 33-річниці Незалежності лідерка демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська привітала білорусів:

- Взагалі історія нашої країни – це історія боротьби за свободу. Ми повстали, коли нас намагалися поневолити. Ми вели партизанську війну, коли в армії не вистачало зброї. Ми перейшли на мовчазний протест і не дали волелюбному білоруському серцю перестати битися, коли здавалося, що все втрачено…

У білорусів є якості, які завжди допомагали нам пережити темні часи. Терпіння і працьовитість, толерантність і миролюбність, прагнення до справедливості та любові до своєї землі. І я вірю, що завдяки цим якостям, а також нашій згуртованості ми зможемо повернути свій дім, звільнити людей із в’язниць і відстояти незалежність нашої країни.

Я закликаю кожного з нас продовжувати боротьбу. Не дозволяйте диктаторам знеохочувати вас і змушувати сумніватися в обраному шляху. Розкажіть про це своїм сусідам, друзям і родині. Розмовляйте білоруською. Проявіть солідарність. Допомогайте тим, хто цього потребує, особливо нашим політв’язням, репресованим, добровольцям. Нехай маленькими кроками, але кожен день.

Хочу привітати всіх білорусів з 25 серпня – Днем Незалежності. Але я впевнена, що буде інша дата – день, коли білоруський народ скине тягар диктатури, тепер уже назавжди.

Жыве Беларусь!

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: