росія маніпулює урядом Угорщини: історія про звільнення українських військовополонених

НОВИНИ 15.06.2023 Коментарі 0

В уряді Угорщини кажуть, що не знали про буцімто звільнення українських військовополонених із Росії, про що стало відомо минулого тижня.

Угорська служба Радіо Свобода (Szabad Európa) поспілкувалася з чотирма незалежними джерелами, щоби спробувати розкрити передумови цієї події.

Повідомляється, що серед джерел – урядові, дипломатичні та незалежні особи. Всі чотири джерела одностайно заявили, що звільнення відбулося під винятковим наглядом віцепрем’єра Жолта Семьєна. Ніхто інший не був ініційований урядом у цій справі, щоби бути відповідальним за підготовку й організацію такого дипломатично чутливого кроку з участю трьох країн.

Усі четверо джерел повідомили, що ні міністр закордонних справ Петер Сійярто, ні голова канцелярії прем’єра не знали про операцію, і «велике питання» – наскільки сам прем’єр-міністр Віктор Орбан був причетний до цього. Декілька людей припустили, що відповідні спецслужби також не були поінформовані.

«Є значне обурення з боку відповідальних членів уряду, стурбованих тим, що сталося, у кількох аспектах. З одного боку, якими б пониженими не були угорсько-українські відносини, у такому делікатному питанні, ймовірно, існувала б якась форма обміну інформацією між Будапештом і Києвом, якби це не була приватна акція», - йдеться в публікації з посиланням на джерела.

Одне із джерел каже, що «після того, як усім стало очевидно, що угорським урядом можна маніпулювати з Росії на рівні віцепрем’єра», кабінет міністрів просто обрав «стратегію мовчання», сподіваючись, що «справа буде забута якомога швидше». Жодне із джерел видання не знає нічого про те, де зараз перебувають ці одинадцятеро осіб.

Також повідомляють, що віцепрем’єрові, у канцелярїю прем’єра та в МЗС надіслано запитання щодо справи, і відповіді опублікують у разі їх отримання.

Віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн минулого тижня повідомив, що групу українських військовополонених із Закарпаття 8 червня Росія передала Угорщині на її прохання.

«Усе це є жестом Російської православної церкви щодо Угорщини, цим люди завдячують своєю свободою», - сказав Жолт Семьєн atv.hu, але не розкрив подробиць.

Нагадаємо, 10 червня стало відомо, що Росія передала Угорщині 11 українських військовополонених – без участі України.

Новину поширила Російська православна церква, потім її підтвердили угорські ЗМІ з посиланням на представників уряду Угорщини.

Це спричинило певний дипломатичний скандал, і МЗС України запросила для "предметної розмови" тимчасового повіреного Угорщини.

Фото ілюстративне.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: