Західні партнери довкола F-16 для України танцюють танго: один крок вперед, два – назад 

ПЕРЕКЛАДИ 26.07.2023 Коментарі 0

Радник з національної безпеки США заявив, що Адміністрація Президента США діятиме «якомога швидше», щоби доправити в Україну винищувачі F-16. Високопоставлений представник Білого дому заявив, що літак буде в українському небі "до кінця року".

Про це повідомило видання politico.

Але поки що західні партнери ще навіть не узгодили план підготовки українських пілотів для польотів на обіцяних літаках - за словами трьох американських чиновників, обізнаних з перебігом переговорів. Данія та Нідерланди очолюють коаліцію з 11 країн для підтримки навчання, але досі жодна країна публічно не залучила літаки до програми.

Суперечки відбувається у той час, коли Україна вимагає додаткового військового потенціалу, щоб прорвати оборону Росії на полі бою. Воднораз  Україна посилює тиск на союзників, щоб вони вже відправили F-16 цього тижня, оскільки Росія вийшла з угоди, яка дозволяла цивільним суднам транспортувати зерно через Чорне море. Міністр закордонних справ України заявив у вівторок, що літаки можуть допомогти захистити коридор, який є життєво важливим для глобальної продовольчої безпеки.

Одна з пропозицій щодо навчання, яка обговорювалася, передбачає відправку українських пілотів до Сполучених Штатів для проходження інструктажу у 162-му авіакрилі підрозділу Повітряної Національної гвардії, що базується в Тусоні, штат Аризона, де вже навчають іноземних партнерів літати на F-16.

Але, за словами двох американських чиновників і європейського чиновника, ця ідея не мала успіху...

Інший план передбачає відправку американських військових пілотів до Європи для навчання українців.

Двоє американських чиновників заявили, що ще нічого не погоджено, і остаточних рішень не прийнято.

«Співпраця триває», - сказав один із чиновників. «Ми працюємо з нашими партнерами та союзниками, щоб визначити найбільш практичний спосіб реалізації цього плану».

Коаліція зробила певні кроки для початку навчання. Аерокосмічний підрядник Draken International розпочав набір військових пілотів у відставці для навчання українців, за словами одного з американських чиновників, було оголошення про роботу, яке згодом видалили. Ці зусилля відбуватимуться на об’єкті, який будується в Румунії і який, як передбачається, стане регіональним центром підготовки пілотів F-16.

Європейські чиновники повідомили, що ще один навчальний центр буде створено в Данії.

Європейські партнери сподіваються, що навчання може розпочатися цього літа, швидше за все, в Європі, - заявила у вівторок речник Пентагону Сабріна Сінгх. Тим часом Сполучене Королівство планує розпочати базову льотну та мовну підготовку українських пілотів протягом кількох тижнів, - сказала вона.

«З точки зору будь-яких поставок літаків або будь-яких додаткових часових рамок, я просто нічого не маю для вас сьогодні», — сказала Сінгх.

Незважаючи на різні амбітні терміни, навчання не може розпочатися на F-16, доки Державний департамент США офіційно не схвалить передачу потрібних навчальних матеріалів, таких як інструкції з експлуатації та авіасимулятори. Але погодження, яке вимагається відповідно до експортних обмежень, досі не відбулося.

Відповідаючи на нещодавнє запитання про затримку, радник з національної безпеки Джейк Салліван, схоже, поклав відповідальність на європейців, сказавши, що цим країнам потрібно ще кілька тижнів, щоб створити необхідну інфраструктуру навчання.

Речник міністерства оборони Данії відмовився від коментарів. Представник міністерства оборони Нідерландів не відповів на запит про коментар. Представник Державного департаменту США також відмовився коментувати ситуацію з навчальними матеріалами.

Насправді офіційні особи США кажуть, що літаки прибудуть не раніше весни.

"Ми, ймовірно, залучимо кількох пілотів до кінця року, але справжній F-16 з українськими кольорами» навряд чи ми побачимо раніше весни", - сказав четвертий чиновник США.

Фолто – journal-aviation.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: