Жінки Карпат Україні. Конференція в Перемишлі

НОВИНИ 28.04.2022 Коментарі 0

Відчуваємо допомогу польських сусідів і на словах, і на ділі. Польське суспільство перейнялося війною із російськими варварами так, якби вони самі були її учасниками, розуміючи всі небезпеки  розвитку майбутньої ескалації. І хто більше, чим жінка та мати може відчути наш біль і наш смуток за втраченими і приниженими. Бачимо їх щире бажання радитися із нами, вирішувати вже спільні проблеми і складнощі, які звичайно виникають під час переміщення сотень тисяч осіб через кордон. Чи під час навчання/перебування наших школярів у Польщі й не тільки.

23 квітня у польському Перемишлі у приміщенні Національного музею під патронатом дружини Президента Польщі Агати Дуди відбулася конференція «Жінки Карпат Україні». За участю уповноважених представників України обговорювали таких панельних засідань:

- «Підтримка України Урядом Республіки Польща»
- «Гуманітарна допомога для воюючої України»
- «Підтримка учнів та молоді з України в польській системі освіти».

На початку конференції присутніх привітав голова комісії Сейму РП із закордонних питань Марек Кухцінський, який наголосив на важливості постійних контактів представників обох країн для вироблення стратегії гуманітарної підтримки для України під час російської агресії.

Депутат Верховної Ради  України, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк під імені українського парламенту подякувала польському суспільству, польському уряду та присутнім в залі за постійну сусідську підтримку українців у непрості часи відстоювання своєї свободи проти російського агресора.

Воєвода Підкарпатсьського воєводства Єва Ленярт розповіла про виклик для місцевого самоврядування у перші дні війни, коли через українсько-польський кордон проходили сотні тисяч утікачів із України, головно жінок та дітей. Водночас вона підкреслила хорошу співпрацю та комунікацію із Максимом Козицьким та його командою в Львівській військовій державній адміністрації щодо питань кордону та транспортних коридорів.

Модератор першої панелі, депутат польського Сейму Тереза Памула напевно не сподівалася, що українська сторона в особі жінок депутатів ВРУ Олени Шуляк та Олени Копанчук буде просити більше зброї для армії. А заступник міністра фінансів РП Петро Патковський зауважить, що досить вибудовувати стратегії для українського уряду, та української влади, необхідно зосередитися на конкретній фінансовій та військовій допомозі, адже своїми діями протягом двох місяців війни українська влада показала, що знає правильну стратегію.

Радник голови Львівської ОВДА Юрій Кміть розповів про гострі поточні проблеми  області , серед яких будівництво нового постійного та тимчасового житла (потреба від 60 тисяч квартир чи котеджів), «релокація» (переміщення) виробничих підприємств із Сходу та Півдня України на територію  області та закликав польський уряд до створення спільних із ЄС фінансових інструментів по відновленню України, а польський будівельний бізнес до активної участі в цьому відновленні.

Активною та плідною була дискусія під час освітньої панелі (модератор Христина Врублевська), на якій екс-міністр освіти РП, а зараз євродепутат Анна Залевська, куратор освіти підкарпатського воєводства Малгожата Раух та заступник директора департаменту освіти у Львівській області Ольга Котовська  обговорили весь список критичних питань, які виникають у процесі організації навчання, здачі екзаменів та видачі атестатів про закінчення навчання українських учнів у польських школах вже зараз, адже скоро закінчення навчального року. Сльози на очах у присутніх викликав відеовиступ  першого проректора Маріупольського державного університету Олени Булатової на фоні зруйнованого приміщення вишу.

Безліч важливих справ співпраці на кордоні, в гуманітарній сфері та в освіті було проговорено на конференції . На жаль, формат нашого репортажу всього не охопить. Під кінець голова Товариства Кристина Врублевська подякувала модераторові другої панелі, та ключовій особі в організації запрошення українських учасників Наталії Панів , яка є помічником євродепутата Богдана Ржонци  та одною із активних членів Товариства Жінки Карпат.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: