З появою кандидатури віце-президента США настає період невизначеності, - глава МЗС Литви

НОВИНИ 18.07.2024 Коментарі 0

"Ми, звичайно, перетинаємо межу, можливо, або ж вступаємо на територію та в історію невизначеності, де важко з упевненістю передбачити дії і партнерів, і супротивників". Такими словами міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсберґіс прокоментував обрання на посаду віце-президента США, республіканця Джея Ді Венса.

Разом із тим очільник зовнішньополітичного відомства Литви нагадав, що його країна має незмінну позицію – не втручатися у внутрішні справи інших країн, повідомляє LRT.

"Литва не бере участі у виборах у Сполучених Штатах Америки, ми не можемо голосувати, не можемо допомагати обирати кандидатів на посаду віце-президента чи інші посади, і тому я не хотів би якось втручатися у цей процес, навіть із публічними коментарями", - сказав він.

Відповідаючи на запитання журналістів у стінах Сейму про те, що кандидатура Венса може означати для України, Ландсберґіс сказав, що це означає, що ми вступаємо в невідомість.

"Чи будуть реалізовані деякі різкі заяви чи ні, сьогодні ми сказати не можемо", - зазначив міністр.

Тим часом литовський президент Ґітанас Науседа заявив, що у разі перемоги Дональда Трампа на осінніх виборах у США він переконуватиме нову адміністрацію продовжувати активну участь у регіоні Балтійського моря.

За словами Науседи, присутність США в Європі, особливо в Балтійському регіоні, є ключовим фактором стримування росії і сприяє спільній стабільності регіону. Він висловив сподівання на продовження тісної політики трансатлантичної взаємодії, навіть за зміни адміністрації у США.

"У мене є досвід спілкування з адміністрацією Трампа. Маю сказати, що разом із нашими союзниками по НАТО ми ухвалили важливі рішення для зміцнення Альянсу.... Якщо в США буде нова адміністрація, то завдання мене та моїх колег - переконати Сполучені Штати проводити тісну політику трансатлантичної взаємодії", - цитує LRT очільника Литви зі саміту Європейської політичної спільноти, що розпочався 18 липня у Великій Британії.

Науседа також зазначив, що війна росії в Україні стане однією з головних тем на саміті НАТО, де ухвалили важливі рішення про підтримку України і зміцнення східного крила Альянсу. Він висловив стурбованість тим, що між прийняттям рішень та їх реалізацією часто виникають затримки, і наголосив на важливості підтримки України в її зусиллях на шляху до перемоги.

У саміті Європейського політичного співтовариства взяли участь лідери 45 країн, включаючи президента України Володимира Зеленського.

Як зазначає литовське видання, 39-річний сенатор Венс зі штату Огайо раніше різко критикував Дональда Трампа, але згодом став одним із його затятих прихильників.

Коли росія у 2022 році розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Венс заявив, що йому "все одно, що станеться з Україною".

У лютому цього року на Мюнхенській безпековій конференції він заявив, що США необхідно переглянути свою підтримку Києва, і пропустив зустріч з українською делегацією.

Венс є прихильником ізоляціоністського та спрямованого проти імміграції руху колишнього президента Трампа "Америка насамперед".

Нинішній президент США Джо Байден назвав обраного Трампом на посаду віце-президента Венса клоном екс-президента-республіканця.

На фото АР – міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсберґіс

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: