ЄС створює противагу Китаю

АНАЛІТИКА 19.10.2023 Коментарі 0

Після гучної забави у Пекіні з нагоди 10-річчя ініціативи «Один пояс, один шлях» прийшла черга Євросоюзу. Наступного тижня, 25-26 жовтня у Брюсселі зберуться глави держав та урядів близько 20-ти країн на форум «Глобальний портал». На нього запрошено й гостей із країн, які не є членами ЄС.

Зокрема, очікується участь глав Бангладешу, Сенегалу, Намібії та Молдови. Рівень представництва Єгепту та Конго ще визначається, повідомив один із топчиновників ЄС на умовах анонімності, інформує ЗН із посиланням на Bloomberg.

Один пояс, один Китай

Очільники Євросоюзу із погано прихованим невдоволенням поглядали, як у Китаї зібралися представники з близько 130 країн, які прагнуть або і вже включені у китайський торгівельно-технологічний ланцюжок, а разом із тим і в сферу глобального впливу Пекіна.

На своєму самміті китайський лідер Сі Цзіньпін представив власний інвестиційний проєкт як радикальну альтернативу світовому порядку на чолі з США бачення глобального економічного співробітництва. Його також підтримав і кремлівський карлик.

Сі Цзіньпін назвав «Один пояс, один шлях» безпрограшним рішенням для Китаю і країн-учасниць. За його словами, понад 150 країн і понад 30 міжнародних організацій підписали документи про співпрацю. За оцінками аналітичного центру Green Finance & Development Center, за перше десятиліття проєкт залучив трильйон доларів США. А це означає, що ЄС буде нелегко конкурувати з Пекіном.

Європейська альтернатива

Китайському поясу у Європі вирішили протиставити власний глобальний інфраструктурний план, спрямований на конкуренцію з Китаєм у стратегічно важливих регіонах.

«Глобальний портал» - це план ЄС на 300 мільярдів євро (322 мільярди доларів), спрямований «на розвиток розумних, чистих і безпечних зв'язків у цифровому, енергетичному і транспортному секторах», повідомляє веб-сайт Єврокомісії.

За інформацією з кулуарів майбутнього євросаміту, ЄС прагне провести менший, але більш цілеспрямований саміт, ніж Пекін. Зокрема, зважаючи на конкуренцію із китайцями щодо розвитку інфраструктури і проектів комунікації в країнах, що розвиваються, ЄС і його союзники хочуть зміцнити зв'язки з деякими країнами-учасницями на тлі ризику зростання впливу Китаю або росії.

Планується, що єврофорум об'єднає інституції та держави ЄС із країнами-партнерами та європейськими компаніями, які бажають інвестувати в проєкти. Очікується участь високопоставлених представників найбільших компаній ЄС, включно з Orange, Allianz, Alstom, Danone, Enel, Siemens і Telefonica. На форумі відбудуться дискусії у межах панелей, присвячених зеленій енергетиці, освіті та дослідженням, критичній сировині, транспортним коридорам, виробництву товарів для охорони здоров'я, а також цифровій інфраструктурі.

Очікується також підписання двох меморандумів про взаєморозуміння з Демократичною Республікою Конго і Замбією – це мало б полегшити доступ до критично важливої сировини, оскільки блок прагне диверсифікувати постачальників. І стане продовженням зусиль ЄС із розвитку стратегічного залізничного коридору, який з'єднає Анголу, Конго та Замбію, що дозволить транспортувати сировину та мінерали через Атлантику.

Глобальна заруба

Раніше повідомлялося, що китайський лідер під час виступу на форумі у Пекіні розкритикував зусилля Заходу, спрямовані на зменшення залежності від китайської економіки. Хоча саме це стало ключовим пріоритетом для західних економік, оскільки погрози Китаю щодо Тайваню підвищують геополітичні ризики в Азії. Та й перебої у торгівлі під час пандемії ковіду також додали бажання обмежити залежність від Китаю.

Тим часом ЄС розпочав відкритий наступ на сектори економіки, де Китай забезпечив собі позиції лідера. Зокрема, розпочато розслідування щодо китайських електромобілів – йдеться про субсидії китайської влади для своїх виробників. В результаті Європа може застосувати компенсаційне мито до електроавт, які ввозитимуть з Піднебесної на євроринок.

А вже на черзі – нове розслідування щодо державного субсидування китайських виробників сталі. Також Брюссель розглядає можливість проведення розслідування у секторі вітрових турбін. Ці розслідування, які, ймовірно, триватимуть до року, можуть призвести до запровадження додаткових мит.

Очікується, що на зустрічі 20 жовтня лідери США та ЄС оголосять про Глобальну угоду щодо сталі та алюмінію, яка обмежить експорт китайського металу, що заполонив світовий ринок і чинить тиск на виробників союзників. Вона буде відкрита для інших країн, таких як Велика Британія і Японія, якщо вони погодяться також запровадити тарифи проти Китаю.

Схоже, що ми на порозі ще й світової економічної війни, до якої підключатимуться нові учасники.

І лише угорський прем’єр Віктор Орбан традиційно застряг десь у дверях між китайсько-російським і американсько-європейським світом. Він вивився єдиним з лідерів ЄС, який брав участь в пекінському збіговиську. Але тепер ці двері, схоже, будуть зачиняти на міцний замок. Тож Орбану таки доведеться пропхатися на якийсь бік, інакше його попхають потужним копняком глобальні гравці.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: