Як фермери погуляли по Варшаві: розібрана бруківка, підпалені шини, сутички з поліцейськими та антиукраїнські гасла 

НОВИНИ 06.03.2024 Коментарі 0

Сьогодні, у середу, 6 березня, кільканадцять тисяч польських фермерів, до яких долучились, лісівники, мисливці, продставники профспілки "Солідарність", провели у Варшаві акцію протесту.

Фото ЗІФ
Шеф-редактор ЗІФу Юрій Кміть веде репортаж з Варшави 
Фото ЗІФ

Розпочалася акція біля офісу прем’єр-міністра Дональда Туска, а потім протестувальники  змінили локацію, взявши в облогу будівлю Сейму. Були спроби  увірватись до парламенту, але вони не увінчались успіхом. Соціальні мережі зарясніли відеорепортажами з розбурханої Варшави.

Фото Польського радіо

Невдоволені поляки палили шини, шбурляли питарди і каміння, палили фаєри. вмикали сирени. Відбулись сутички між поліцейськими (які застосовували сльозогінний газ) і демострантами (які кидалі у поліцейських усім, що попадало під руки, а здебільшо попадала бруківка).  

Як відомо, польські фермери протестують проти імпорту продовольства з України, зокрема, вони жадають, що було ембарго на українське зерно, а також вони вимагають, щоб були змінені правила та обмеження,  передбачені так званою  "Зеленою угодою" ЄС.

"В рамках протестів до офісу Туска принесли труну з написом "Фермер, прожив 20 років, убитий "Зеленою угодою", яку згодом символічно спалили. Також вони тримали плакати з написами "Хочу бути фермером, а не рабом Брюсселя" та "До біса зрадників польського села", - повідомила Німецька хвиля.

Фото Радіо Свобода

"Протест у Варшаві: ми помітили антиукраїнські плакати дорогою від уряду до Сейму. Один з них був прикріплений до авто, передає кореспондентка Радіо Свобода. Написи на плакатах – "кінець українізації Польщі" та "Пам’ятаємо Волинь"... "Ще один транспарант з написом «Ukropolin Stop» тримали двоє протестувальників. Наразі фермери розпалили вогнище біля будинку Сейму і безперервно кидають у вогонь петарди. Також вони принесли труну на якій написали «польське фермерство 2004-2024". - повідомило Радіо Свобода у мережі Х.

Згодом поліція скасувала дозвіл на проведення акції, а також повідомила про поранених поліцейських і про те, що було затримало кілька десятків протестувальників.  

Вулиці біля Сейму, де відбувся протест/Polpolityka

Спікер Сейму Шимон Головня, оцінюючи протест фермерів, заявив, що під час перед Сеймом відбулися ганебні події. "Я не вірю, що це зробили фермери, які насправді прийшли сюди протестувати, але до групи фермерів-протестувальників приєдналися групи провокаторів, люди в масках, - підкреслив він. 

Зокрема, як повідомило Польське радіо, Головня зазначив, що «поліцейські, які сьогодні захищали нашу безпеку, заслуговують нашої підтримки». «І хулігани, не фермери, які протестують, а звичайні хулігани, які сьогодні кидали бруківку та поводилися скандально, повинні відповідати», — наголосив він.

Депутат від проросійської "Конфедерації" Ґжеґож Браун веде переговори з поліцією/Polpolityka  

Водночас депутат від проросійської "Конфедерації" Ґжеґож Браун заявив, що накчебто відбулась «поліцейська провокація, яка сталася останніми годинами тут у Варшаві на вулиці Вєйській і прилеглих вулицях» і вимагав, щоби міністр внутрішніх справ пояснив ситуацію.

Додамо також, що інша група польських фермерів продовжує блокувати рух вантажівок до пунктів пропуску на кордоні з Україною, пропускаючи по кілька вантажних транспортних засобів. У чергах стоять 2300 вантажівок. Про це повідомив на брифінгу в Медіацентр Україна – Укрінформ речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

“Як і раніше блокування здійснюється на 6 пунктах пропуску. Станом на ранок в чергах стоять 2300 вантажівок, які очікують на в’їзд в Україні”, – сказав він.

За його словами, польські фермери не пропускають автівки, які слідують з України на в’їзд в Польщу, через пункт пропуску «Ягодин». З Польщі пропускають дуже повільно. За вчора було пропущено лише 70 вантажівок на цьому напрямку, повідомив він.

Легкові і автобуси скрізь вільно перетинають кордон, для цієї категорії транспорту по той бік кордону рух не обмежується, уточнив Демченко.

Андрій Демченко додав, що з п’ятниці польські протестувальники взагалі не пропускали вантажівки в обох напрямках по пункту пропуску «Шегині», у понеділок надійшла інформація, що протестувальники вирішили пропускати в бік України по 12 автівок одноразово раз на 12 годин. Таким чином кордон перетнуло по 60 вантажівок в обох напрямках. 

Фото ЗІФ

Головна світлина - Фермери демонтують бруківку та атакують поліцейських/Polpolityka  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: