Викрито 5 осіб, серед яких два нардепи, які намагались підкупити топпосадовців

РОЗСЛІДУВАННЯ 22.11.2023 Коментарі 0

За дорученням керівника САП прокурори повідомили про підозру двом чинним народним депутатам, яких викрили на наданні неправомірної вигоди: віцепрем'єр-міністрові з відновлення України – міністрові розвитку громад, територій та інфраструктури України (Олександр Кубраков) та голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України (Мустафа Найєм).

Про це повідомили в САП.

Також за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру ще 3-ом особам, причетним до вчинення цих злочинів, а саме директорці державного підприємства, власнику приватного товариства-забудовнику та директору компанії.

Дії осіб кваліфіковано за ч. 4 ст. 369 КК України.

На сьогодні за вказаними фактами розслідуються три кримінальні провадження. Зауважимо, що розслідування цих фактів стало можливим завдяки особистому сприянню Генерального прокурора.

Зазначимо, що віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України та голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України співпрацювали з НАБУ та САП та сприяли розслідуванню протиправних дій.

Досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях тривають. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення цього злочину.

Епізод перший 

За дорученням керівника САП прокурор повідомив про підозру чинному народному депутату, якого викрили на наданні неправомірної вигоди голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

Установлено, що народний депутат України, висловив топпосадовцю пропозицію надати йому неправомірну вигоду за забезпечення прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту якого призупинено).

За даними ЗМІ, йдеться про нардепа від фракції "Слуга народу" Андрія Одарченка. 

Андрій Одарченко / ФБ

Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити 8% від обсягу фінансування.

У подальшому підозрюваний надав топпосадовцю – особі, яка займає особливо відповідальне становище, частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тис доларів США.

На сьогодні народному депутату вручено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України.

Слідство триває.

Розслідування цього злочину стало можливим завдяки особистому сприянню Генерального прокурора.

Зауважимо, що голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України співпрацював з НАБУ та САП та сприяв розслідуванню протиправних дій.

Епізод другий

За дорученням керівника САП прокурор повідомив про підозру чинному народному депутату, якого викрили на наданні неправомірної вигоди віцепрем'єр-міністру з відновлення України – міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України та голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

Також за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру спільнику нардепа – керівнику суб’єкта господарювання.

Дії осіб кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України.

Розслідування цього кримінального правопорушення стало можливим завдяки особистому сприянню Генерального прокурора.

Установлено, що народний депутат України, діючи за попередньою змовою з директором акціонерного товариства запропонували топпосадовцям неправомірну вигоду за виділення 1 млрд грн додаткового фінансування робіт, яке виконувало підконтрольне їм зазначене товариство.

За даними ЗМІ, йдеться про нардепа з групи "За Майбутнє" Сергія Лабазюка.

Сергій Лабазюк / пресслужба нардепа

Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити від 3% до 5% від обсягу фінансування.

У подальшому підозрювані надали особам, які займають особливо відповідальне становище, частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 150 тис доларів США.

Досудове розслідування триває. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення цього злочину.

Зауважимо, що Віцепрем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України та голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України співпрацювали з НАБУ та САП та сприяли розслідуванню протиправних дій.

Епізод третій

21 листопада 2023 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру директорці державного підприємства та фактичному власнику приватного товариства-забудовника у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України

Установлено, що між державним підприємством, яке входить до сфери управління міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та приватним товариством-забудовником укладено низку договорів з метою будівництва на земельній ділянці, що належить державі, житлових будинків.

Усвідомлюючи наявність підстав для розірвання вказаних договорів з ініціативи Міністерства, фактичний власник підприємства-забудовника у співучасті з директоркою державного підприємства висловив пропозицію топпосадовцю надати йому за нерозірвання вказаних договорів та сприяння в їх реалізації неправомірну вигоду в розмірі 2% від площі майбутніх житлових будинків (5200 кв. м).

У подальшому фактичний власник підприємства забезпечив реєстрацію на «довірену особу» топпосадовця майнових прав на 15 квартир в одному із житлових комплексів столиці, загальною площею 785 кв. м, одну з яких передав у власність.

На сьогодні досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Зауважимо, що віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України співпрацював з НАБУ та САП та сприяв розслідуванню протиправних дій.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: