В Україні збудують заводи безпілотників і бронетехніки

Економіка 10.07.2023 Коментарі 0

Незабаром на території нашої країни будуть випускати сучасні безпілотники, а також виготовлятимуть та ремонтуватимуть бронетехніку натівського стандарту. Нарешті на другому році великої війни іноземні компанії остаточно вирішили налагодити виробництво вкрай необхідної нам військової техніки безпосередньо на нашій території.

Чекаємо на українські байрактари

Першим почав будівництво підприємства в Україні турецький виробник легендарних БПЛА Bayraktar – компанія Baykar.

«Завод почав будуватися реально, а не тільки у меморандумі. Це саме той великий завод Bayraktar, про який ще кілька років тому домовлялися, потім були зупинки, скандали. Сьогодні цей завод починає будуватися, ми перейшли до реальних кроків», - повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в ефірі національного телемарафону.

У суботу, 8 липня очільник Мінстратегпрому в рамках візиту президента України до Туреччини підписав із Міністерством промисловості та технологій Турецької Республіки новий меморандум про розвиток потужностей і можливостей виробництва різних типів БПЛА. За словами Камишіна, йдеться про інші виробництва, про які наразі говорити не можна. Так само не оприлюднюють і місце розташування заводу.

Німецьку бронетехніку збиратимуть у нас

Концерн Rheinmetall (виробник танків Leopard) вже протягом наступних 12 тижнів (приблизно в середині осені) обіцяє відкрити завод з виробництва бронетехніки в Україні. Про це в інтерв’ю CNN розповів голова правління компанії Армін Паппергер.

Найбільший виробник зброї в Німеччині також навчить українців обслуговувати танки й іншу бронетехніку, виготовлену на заводі, який буде розташований у західній частині країни.

«[Українці] повинні допомагати собі – якщо їм завжди доводиться чекати, коли європейці чи американці допоможуть їм протягом наступних 10 чи 20 років... Це неможливо», - сказав Паппергер.

Згідно з оприлюдненими раніше намірами, компанія Rheinmetall сподівається відкрити на українській землі завод бойових танків вартістю 200 мільйонів євро, здатний виробляти близько 400 танків на рік. Також тут планують виробляти та ремонтувати бронетранспортери Fuchs.

Цей завод в Україні Rheinmetall буде експлуатувати у партнерстві з «Укроборонпромом», українською державною оборонною групою, яка також буде володіти об'єктом. До слова, у травні обидві компанії уклали угоду про стратегічне партнерство, яка передбачає створення СП. Вони також співпрацюватимуть у технічному обслуговуванні та ремонтах бронетехніки, яку наші союзники передали Україні.

Звісно, що одразу постає питання потенційних атак супротивника на такий стратегічний об’єкт. Як зазначив Армін Паппергер, завод може бути захищений від потенційних російських атак. «Наразі є багато заводів, які виробляють військову продукцію [в Україні]. Це просто ще один – і ми можемо захистити і його», - зауважив він.

Не менш важливо і те, що німецький концерн також очікує підписання контрактів на створення ще двох спільних підприємств – із виробництва боєприпасів та засобів протиповітряної оборони.

На даний момент, за словами Паппергера, постачання більшої кількості боєприпасів є більшим пріоритетом, ніж будівництво більшої кількості танків. Rheinmetall збільшить щорічне виробництво артилерійських снарядів зі 100 тис. до 600 тис. у наступному році, і більшу частину цієї додаткової продукції планується поставити саме в Україну, сказав він. За його словами, Rheinmetall теоретично може забезпечити 60% артилерійських боєприпасів, необхідних Україні.

«Зміна гри»

У цих, поза сумнівом, чудових новинах найважливіше те, що не надто швидкі у своїх рішення німці таки вирішили «грати у довгу».

Цьому передували кілька подій. Зокрема, минулого тижня Німеччина заявила, що планує витрачати 2% валового внутрішнього продукту на оборону, починаючи з 2024 року (таку мету НАТО встановило для всіх країн-членів Альянсу). При цьому пан Паппергер вважає, що цього може виявитись замало, аби реально захистити країни Альянсу від потенційного нападу Росії.

За його словами, НАТО має підвищити цей поріг щонайменше до 3% ВВП, додавши, що інакше Європа не буде готова належним чином захищати себе у збройному конфлікті з Росією. Регіон повинен «інвестувати більше, і нам потрібно кілька років, щоб заповнити запаси [боєприпасів], тому що на даний момент запаси порожні», сказав очільник Rheinmetall.

Також минулого тижня німецькі законодавці попередньо погодилися придбати боєприпаси на суму 6 млрд євро ($6,5 млрд) у Rheinmetall, причому частину з них зарезервовано для України, сказав Паппергер. І якщо до війни в Україні Rheinmetall міг витратити два-три роки на укладання угоди з урядом, то зараз угоди укладаються лише за чотири місяці. «Це змінює правила гри», - сказав він.

Нагадаємо, що Rheinmetall – найбільший німецький концерн з виробництва озброєнь. За власними даними, компанія входить до трійки найбільших виробників військової техніки та боєприпасів на Заході. Наразі біржова вартість Rheinmetall становить понад десять мільярдів євро.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: