В Україні харчуванням в армії займається фактично 3-4 фірми

НОВИНИ 26.10.2023 Коментарі 0

"Є ще одна проблема, яку неможливо вирішити в умовах війни, навіть якщо є бажання. У нас харчуванням в армії займається фактично 3-4 фірми. Насправді це – набагато більша кількість фірм, але вони зав'язані на 3-4 людях за великим рахунком… І вони нікого до цих контрактів не пустять".

Про це в інтерв'ю "Українській правді" заявив Сергій Рахманін – народний депутат, член  парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. 

Подаємо витяг з цього інтерв'ю.

– Чи зменшить корупцію в оборонних закупівлях зміна міністра оборони? 

– Треба розробити нову нормативну базу. А для цього що треба? Ви маєте поставити на "стоп" процес закупівель. У вас є вільні люди для цього? Немає. У вас є час для цього? Немає. Більше того: ви запровадите, подивитесь, а вона не працює. Ви маєте коригувати. В умовах війни ви не можете собі дозволити цього. 

Є ще одна проблема, яку неможливо вирішити в умовах війни, навіть якщо є бажання. У нас харчуванням в армії займається фактично 3-4 фірми. Насправді це – набагато більша кількість фірм, але вони зав'язані на 3-4 людях за великим рахунком… І вони нікого до цих контрактів не пустять.

Для того, щоби вичистити ці Авгієві стайні, зробити цей процес прозорим, конкурентним, вам треба зупинити процес, знову ж таки, і розробляти якусь прозору схему. Це реально? Ні, це – нереально.

Опікуватися цим потрібно вже зараз. Але сказати, що от зараз "геніальний міністр і його геніальний заступник прийшли, зробили зрозумілу схему і все працює як годинник без жодної, неефективно використаної копійки державних грошей", – я не вірю в це, це – неможливо. Прагнути цього – можливо, зробити це – вибачте, нереально.

– Чи може цю проблему вирішити Агенція з питань тилового забезпечення? 

– Агенція – це просто назва. Чим вона буде займатися? Як вона буде займатися? Яку схему постачання запропонує? Які компенсаторні механізми?..

Поки ми маємо тільки обіцянку, що вона щось змінить. Ми говоримо про абстрактні речі.

– Чому її досі офіційно так і не запустили? У вас є відповідь на це запитання? 

– У мене немає відповіді на це питання. Більше того, у нас є така звичка в країні: коли виникає проблема, у нас її вирішують дуже просто – створюють новий орган. 

Проблема не у створенні нового органу. Проблема у створенні порядку, у наведенні логіки в тому, що є. 

Насправді навіть той механізм постачання, який є, навіть при тих вадах, про які я кажу, там можна зменшити корупційну складову, там можна зменшити ризик маніпуляції, там можна навести порядок. 

Чи будуть це робити зараз люди, які прийшли в Міноборони? Я не знаю. Я сподіваюся, що вони будуть це робити.

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: