В Україні будуть затребувані білорусисти   

НОВИНИ 03.05.2023 Коментарі 0

Вивчення білоруської мови є актуальним в Україні, а фахівці, обізнані з Білоруссю, будуть затребувані державою.

Такий висновок випливає з дискусії, що відбулася у вівторок, 2 травня, під час онлайн-лекції «Український погляд на Білорусь: рік в умовах війни», повідомляє Центр білоруських комунікацій.

Лектором виступив експерт Центру білоруських комунікацій, кандидат філософських наук Максим Плешко.

«Безпека в Україні та усій Східній Європі можлива лише за умови існування вільної демократичної Білорусі. Станом на зараз Білорусь є так званим геополітичним балконом, який нависає над Україною. Користуючись цим, росія загрожує Польщі, країнам Балтії та Європі загалом», - сказав експерт.

У стратегічній перспективі вищезазначені країни Заходу й Україна прагнутимуть вирішити білоруське питання. І «важливим фактором у цій роботі буде взаємодія з білоруським суспільством», у якому зараз відбуваються «активні політичні та націєтворчі процеси».

За словами Максима Плешка, зміни в Білорусі повинні здійснювати самі білоруси, а українці мають їм у цьому допомагати.

«Український національний інтерес полягає у тому, щоб білоруська політична нація звелася на ноги і опанувала територію власної держави», - пояснив політолог.  

Тому Україні потрібні фахівці, здатні спочатку на суспільному, а згодом і на державному рівні вибудовувати комунікацію з білорусами.

Захід організував Центр білоруської мови та культури ім. Володимира Короткевича при Інституті філології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Довідково

Білорусистика – сукупність суспільних наук, що вивчають Білорусь, історію, мову, літературу та культуру білоруського народу. Одним із центрів підготовки білорусистів в Україні є Київський національний університет імені Тараса Шевченка.
Зокрема, тут у структурі Інституту філології діє Центр білоруської мови та культури імені В. Короткевича. Він є базою підготовки студентів освітньої програми «Білоруська й українська мови та літератури, англійська мова».
До повномасштабної війни Центр співпрацював із білоруськими університетами. В рамках міжуніверситетської угоди відбувалися обміни студентами з білоруськими україністами.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: