У комюніке саміту НАТО Білорусь згадується 5 разів: зона особливої загрози - Брестські ворота

НОВИНИ 13.07.2023 Коментарі 0

У другій половині дня 12 липня відбулася прес-конференція президента Республіки Польща - Анджей Дуда підсумував рішення саміту Північноатлантичного альянсу з польської точки зору.

Як зазначив Анджей Дуда, неабияк важливим було те, що на саміті було чітко сказано, «що питання будь-якої локації, передислокації військ НАТО на території країн Альянсу є абсолютно суверенним рішенням цих країн», - пише Польське радіо.

«Це означає, що це повний відхід від мови, яка діяла в НАТО протягом останніх десятиліть, де, як ми знаємо, існували різні угоди між НАТО та іншими сторонами, які також мали вплив на питання розміщення військ НАТО та подібні речі», - повідомив польський лідер, додаючи, що на саміті відбулися також загальні зміни у ставленні до Росії.

За словами президента, «Росія перестає бути будь-яким партнером НАТО, є найбільшою загрозою для країн-членів Альянсу та веде нічим не спровоковану війну проти України».

Анджей Дуда також поінформував, що на саміті порушували питання переміщення «ваґнерівців», а також перекидання Росією тактичної ядерної зброї на територію Білорусі.  

«У комюніке Білорусь згадують 5 разів, беручи до уваги те, що ми називаємо Брестськими воротами (пол. Brzeska brama), тобто зоною стратегічної, військової загрози, як район, який буде перебувати під особливою охороною. Це буде обговорюватися особливо зараз. Це також перекладається на дискусії про безпеку і "ядерну парасольку"», - додав політик, зазначаючи, що «ядерна парасолька» діє над усіма країнами Північноатлантичного альянсу, та «якщо Росія наважиться будь-яким чином використати тактичну ядерну зброю, то країни НАТО дадуть належну відповідь».

Серед важливих рішень президент Польщі також назвав створення та затвердження оборонних планів вперше з часів Холодної війни.

«Плани оборони передбачають зміну переходу від стримування покаранням до стримування, так би мовити, "цвяхом", тобто від стримування в той момент, коли на нас вже нападуть і окупують наші території, і тільки потім ми мобілізуємося і відповімо, до стримування, яке не допускає цього, тобто (агресор, ‒ ред.) не увійде – його негайно зупинять», - пояснив політик, наголошуючи на тому, що не може повторитися ще однієї Бучі.

Довідка.

Так звані Брестські ворота  це варшавський напрямок, дуже короткий відтинок, трохи більше як 100 кілометрів  між польської столицею і кордоном з Білоруссю.

Фото – Президент Республіки Польщі під час прес-конференції після закінчення саміту НАТО, 12.07.2023PRdU/Khrystyna Pichkur

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: