У бою за Україну загинув «Брест» – командир білоруського батальйону «Волат»

НОВИНИ 06.07.2022 Коментарі 0

Біля Лисичанська наприкінці червня під час наступу росіян за підтримки танків у бою загинув командир батальйону «Волат» Іван Марчук із позивним «Брест». Батальйон входив у склад полку білоруських добровольців імені Кастуся Калиновського, який воює на боці України проти рашистських окупантів.

«Найскладніший бій іще чекає мене. Найскладніший бій той, у якому я загину», - каже «Брест» у відео, яке поширив телеграм-канал полку.

Іван Марчук воював за Україну із перших днів війни та від початку створення батальйону, який згодом став полком імені Кастуся Калиновського. Побратими відгукуються про нього як мужню, рішучу та самовіддану людину, «готову на все заради кожного свого бійця». «Брест» мав винятковий авторитет серед вояків полку. Крім того, він був відданим сином білоруської землі та вірив у майбутнє вільної Білорусі.

«26 червня батальйон «Волат» стримував танковий  прорив російських окупантів біля Лисичанська. Невелика група білоруських бійців вступила в нерівний бій із переважаючими силами ворога. Через декілька годин зіткнення окупанти відступили. Їхню техніку вразили з ручних протитанкових засобів, лише один наш хлопець отримав легке поранення», - йдеться в офіційному повідомленні полку на сторінці у FB.

Згідно з інформацією, під час другої хвилі наступу на невеликий загін білоруських добровольців росіяни кинули великі сили за підтримки танків. Бійці полку імені Кастуся Калиновського почали відступати, проте запросили вогонь української артилерії проти живої сили та техніки ворога. У якийсь момент зв'язок із воїнами перервався...

«Можна з упевненістю сказати, що завдяки особистому героїзму та самопожертві наші білоруські хлопці змогли зупинити наступ танкової колони, тим самим давши можливість основним силам ЗСУ безпечно відійти на цьому напрямку», - сказано у повідомленні.

У полку вирішили не інформувати одразу про цей бій та його наслідки, оскільки «не було розуміння, де перебувають деякі бійці.

«Ми покладалися на свідомість ЗМІ, тому що в такі моменти дуже важливо зберігати тишу, щоби білоруські добровольці, у разі захоплення, мали шанс потрапити на обмін, як і інші бійці ЗСУ – та повернутися додому. Саме тому полк витримав паузу, щоби не нашкодити нашим хлопцям. Але зараз ми перериваємо мовчання, щоби з болем у серці повідомити, що командир батальйону «Волат» полку Калиновського з позивним «Брест» героїчно загинув, виконуючи свій військовий обов’язок», - йдеться у тексті.

Під час того бою з росіянами декілька білорусів пропали безвісти. Їх дотепер розшукують. Командування полку підтримує зв’язок із рідними і близькими зниклих хлопців.

«Ми використовуємо всі можливі засоби та зусилля, щоби повернути наших хлопців і не зупинимося ні перед чим, тому що ми боремося за всіх і віримо, що вони живі», - запевняють у полку.

Також відомо, що один боєць Ян Джурбейка на прізвисько «Тромблі» перебуває в полоні. Білоруські добровольці отримали інструкцію, що у випадку потрапляння в полон задля збереження свого життя і здоров’я вони повинні говорити те, що хоче чути ворог.

У полку також наголосили на тому, що зараз у медійному просторі є багато фейкових повідомлень. Тому доводиться ретельно перевіряти всю інформацію. Тож після отримання підтверджених даних  подробиці бою під Лисичанськом опублікують у наступних офіційних прес-релізах.

Від імені всіх воїнів і командування полк Калиновського висловлює співчуття рідним, близьким та друзям «Бреста». Також полк підтримує рідних зниклих безвісти бійців.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: