У Словаччині чергове загострення між опозицією і прем’єром Фіцо, який очікує нового нападу

ПЕРЕКЛАДИ 15.08.2024 Коментарі 0

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який пережив замах у травні цього року, повідомив, що очікує нового нападу на члена урядової коаліції. Про це він заявив у відповідь на демонстрацію, що її у вівторок, 13 серпня, організувала опозиція проти міністра культури Мартіни Шимковичової та міністра юстиції Бориса Сускова.

Про це пише сайт ceskenoviny.cz.

За словами Фіцо, Міністерству внутрішніх справ довелося посилити охорону Шимковичової через погрози вбити її.

Відтак, Роберт Фіцо піддав жорсткій критиці опозицію, неурядові організацій і ЗМІ.

"Вони створюють атмосферу, яка призведе до чергового вбивства члена урядової коаліції. (...) Але якщо через вас знову буде насильницький напад на представників урядової коаліції, я не буду стримувати емоції наших виборців», – сказав Фіцо, звертаючись до  лідерів найсильніших опозиційних партій  Міхала Шимечка, «Прогресивна Словаччина» (PS), та Браніслава Ґрелінга, «Свобода та солідарність» (SaS). Саме ці партії організували антиурядову демонстрацію у вівторок.

У травні цього року Фіцо став мішенню для 71-річного пенсіонера, словацького письменника Юрая Цинтули, який намагався убити Фіцо, всадивши у нього кілька куль із пістолета. Юрая Цинтулу затримали на місці замаху, а прем'єр-міністр Словаччини переніс операцію та відбув лікування, а на початку липня повернувся до роботи. Ще до цього замаху Фіцо говорив про можливе вбивство провідного урядового політика Словаччини.

Демонстрацію у вівторок скликали PS і SaS після кадрових рішень Мартіни Шимковичової, яка звільнила директорів Словацького національного театру та Словацької національної галереї. Своєю чергою Бориса Сускова критикували, серед іншого, за наказ звільнити з в'язниці засудженого колишнього керівника елітного відділу прокуратури Душана Ковачика. Міністр використав свої повноваження, подавши позачергову апеляцію на обвинувальний вирок Ковачику, якого позаминулого року засудили до восьми років ув’язнення, серед іншого, за корупцію.

Прем'єр-міністр Словаччини заявив, що справжніми політичними опонентами урядової коаліції є "політичні неурядові організації та ліберальні та прогресивні ЗМІ, що не несуть жодної політичної відповідальності".

Фіцо виступив на захист і Сускова, і Шимковичову, і сказав, що у нього немає причин розглядати питання про подання клопотання про їх звільнення. За його словами, вулиця не може вирішувати.

За даними PS, у вівторковій демонстрації взяли участь 18 тисяч осіб. Також у понеділок відбулася громадянська акція протесту проти Шимковичової, на яку, за даними організаторів, прийшло 9 тисяч осіб.

Трійка словацьких урядових партій заявила у спільній заяві в середу, 14 серпня, що люди скандували образливі гасла на демонстрації опозиції, і що політична опозиція нестиме відповідальність за будь-які наступні напади на представників урядової коаліції.

У відповідь лідер «Прогресивної Словаччини» Міхал Шимеча заявив, що відкидає нападки урядових партій на людей, які гідно користуються своїм громадянським правом на зібрання. За його словами, суспільство обурене та радикалізоване представниками урядової коаліції, зокрема Фіцо, які протягом багатьох років використовують ненависницьку мову та вульгарно нападають на журналістів, суддів, державних службовців, відважних поліцейських, представників громадськості та колишнього президента Зузану Чапутову.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: